Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

10 tips voor landschapsfotografie

10 tips voor landschapsfotografie

Landschapsfoto's maken deel uit van het repertoire van bijna elke fotograaf. Bijna niemand met een camera kan het immers laten om een foto te maken van een brekende branding, uitgestrekte velden met wilde bloemen of een torenhoge, met sneeuw bedekte berg. Landschapsfoto's maken lijkt gemakkelijk, maar de uiteindelijke foto's vallen vaak tegen.

Landschapsfotografie is moeilijker dan het lijkt. De reden hiervoor is eigenlijk vrij eenvoudig en ook gedeeltelijk de reden waarom we ons zo aangetrokken voelen tot prachtige landschappen: ze bestaan uit drie dimensies. Bergen zijn ontzagwekkend vanwege hun grote hoogte. Canyons zijn bijna onwerkelijk vanwege hun grote diepte. Fotografie is een tweedimensionaal medium. De kunst is dan ook om je landschapsfoto's er zo driedimensionaal mogelijk uit te laten zien.

Hier zijn enkele tips om dat te bereiken:

1. Ontdek verschillende perspectieven

Landschapsfotografie is een van de beste genres voor beginners en voor hobbyisten die hun technische vaardigheden willen verbeteren. Landschappen veranderen niet snel zoals door mensen gedomineerde plekken dat vaak doen, dus het is gemakkelijk om er 's morgens of 's avonds op uit te gaan en wat tijd te besteden aan experimenteren en het uitproberen van nieuwe technieken en gezichtspunten.

Bij goede landschapsfotografie komt vaak veel planning en geduld kijken. Doe eerst wat onderzoek en ontdek welke delen van het gebied het beste landschap bieden. Plan niet één maar meerdere fotoreizen naar die locatie op verschillende tijdstippen van de dag en in verschillende weersomstandigheden.

Gebruik tools en apps om het weer en de lichtomstandigheden te bepalen. Wachten op het perfecte moment waarop licht en landschap op één lijn liggen, kan even duren, maar is vaak de moeite waard.

2. Gebruik een statief

Een stevig statief is essentieel voor scherpe foto's, vooral bij opnamen met weinig licht of bij gebruik van kleine diafragma's, waarvoor langere sluitertijden nodig zijn. Het zorgt ook voor een nauwkeurigere compositie en kadrering. Overweeg een statief met een balhoofd voor eenvoudige aanpassingen en wendbaarheid.

3. Fotografeer tijdens het gouden of blauwe uur

Licht is een cruciaal element in alle fotografie, maar vooral in landschapsfotografie. Foto's die halverwege de dag zijn gemaakt, hebben heel weinig schaduwen en een opname zonder schaduwen ziet er tweedimensionaal uit. Het licht op dit moment van de dag is helder en creëert vaak te veel contrast, waardoor je zwarttinten te zwart en je hooglichten te helder kunnen worden.

Foto's die bij zonsopgang of zonsondergang zijn gemaakt hebben minder kans op dit probleem, en het licht tijdens die uren is niet alleen zachter maar ook warmer. De langere schaduwen creëren een extra dimensie en kunnen ook interessante vormen en patronen opleveren die je in je composities kunt gebruiken.

Probeer dus de foto te maken tijdens het magische uur bij zonsondergang of zonsopgang. De kwaliteit van het licht kan de sfeer en visuele aantrekkingskracht van een beeld drastisch veranderen.

4. Laat de voorgrond zien

Veel hobbyisten verwaarlozen de voorgrond in landschapsfoto's en kiezen er in plaats daarvan voor om zich te concentreren op alleen de berg of alleen de golven die de kust bereiken. Maar het brandpunt van de afbeelding is niet het enige belangrijke element.

Om dat gevoel van diepte en afstand te creëren, moet je ook iets op de voorgrond opnemen. In een strandopname kan het een groep rotsen of een getijdenpoel zijn. In een berglandschap zou je de besneeuwde top gedeeltelijk kunnen omkaderen achter een groep bomen of een verzameling rotsblokken.

5. Maximaliseer de scherptediepte

Een klein diafragma betekent een grotere scherptediepte, wat je bij de meeste landschappen zou willen. Een grotere scherptediepte zal de voorgrond scherp stellen terwijl ook de elementen in de verte scherp blijven. Hier is dat statief weer handig, aangezien de grotere scherptediepte mogelijk een langere belichtingstijd vereist. Over het algemeen wil je ook landschappen fotograferen met een lagere ISO om detail te behouden en ruis te voorkomen en ook daarvoor kan een statief nodig zijn.

Een grotere scherptediepte zal de voorgrond scherp stellen terwijl ook de elementen in de verte scherp blijven.

Gebruik dus een klein diafragma (groot f/getal), zoals f/11 of f/16. Houd er echter rekening mee dat extreem kleine diafragma's, zoals f/22, diffractie kunnen introduceren en de algehele beeldscherpte kunnen verminderen. Vergeet ook niet om op een derde van het kader scherp te stellen om de scherptediepte te maximaliseren.

Veel moderne camera's bieden functies voor focusbracketing of focus stacking die automatisch de focus tussen opnamen verschuiven.

Focus stacking is een digitale beeldverwerkingstechniek die meerdere afbeeldingen combineert die op verschillende focusafstanden zijn genomen om te resulteren in een foto met een grotere scherptediepte dan de afzonderlijke bronafbeeldingen. Deze techniek is met name handig bij macro-, landschaps- en productfotografie, waar het bereiken van een grote scherptediepte een uitdaging of lastig kan zijn vanwege diffractie die de scherpte beperkt.

Als jouw camera deze functie niet heeft, moet je tussen elke opname handmatig scherpstellen. Begin vanaf het dichtstbijzijnde punt waarop je wilt scherpstellen en verschuif de focus geleidelijk verder weg bij elke opeenvolgende foto.

Vergeet niet dat focus stacking een tijdrovend proces is dat zowel zorgvuldig fotograferen als nabewerking vereist. Het kan behoorlijk krachtig zijn om scherpte in de foto te bereiken, maar het is niet altijd nodig of praktisch. Gebruik het wanneer de situatie daarom vraagt, maar omarm ook de creatieve mogelijkheden die gepaard gaan met een kleine scherptediepte.

6. Gebruik de lucht

De tijd van het jaar en het weer kunnen het landschap dramatisch beïnvloeden. Seizoenswisselingen kunnen zorgen voor levendige kleuren, met sneeuw bedekte bergen of weelderige groene velden. Weersomstandigheden kunnen ook interessante fotografische mogelijkheden bieden - dramatische wolken, mist of stormen kunnen veel sfeer en drama aan foto's toevoegen.

Een mooie lucht kan een landschapsfoto echt afmaken, wat nog een reden is om tijdens die magische uren te fotograferen, want een lucht in de middag kan volledig vervaagd zijn in je uiteindelijke foto. Bewolkte, gedeeltelijk bewolkte of stormachtige dagen zijn ook geweldig voor het vastleggen van interessante luchten.

Houd bij het samenstellen van de foto rekening met de plaatsing van de horizon. Als de lucht dramatisch en dominant is, probeer deze dan ongeveer tweederde van het beeld te laten beslaan. Voor een minder dramatische lucht die je de rest van je foto niet wilt laten domineren, plaats je je camera zo dat de lucht slechts een derde van het beeld beslaat.

7. Gebruik filters

GND (graduated neutral density)- ofwel verloopfilter
Bij het fotograferen van landschappen heb je vaak te maken met situaties met een hoog contrast, zoals een heldere lucht en een donkere voorgrond. Een GND-filter kan dit helpen balanceren door de lucht donkerder te maken terwijl de voorgrond onaangeroerd blijft, waardoor details in het hele beeld behouden blijven. Vergelijkbare resultaten bereik je in nabewerking met bracketing- en HDR-technieken, maar een GND kan dat vaak op een natuurlijker ogende manier.

foto: © Vincent Sébart (pexels.com)

Polarisatiefilter
Het kan echter lastig zijn om de juiste belichting te krijgen wanneer de lucht helder is en het landschap minder helder, en dan kun je overwegen een polarisatiefilter te gebruiken om het contrast en de kleur in de lucht naar voren te laten komen en dramatischer te laten lijken.

8. Gebruik HDR (High Dynamic Range)

Landschapsbeelden hebben vaak een hoog dynamisch bereik, wat betekent dat er een groot verschil is tussen de lichtste en donkerste delen van het beeld. Zoals gezegd kan een landschapsscène bijvoorbeeld een heldere lucht en een relatief donkere grond bevatten.

Standaardcamera's zijn mogelijk niet in staat om dit bereik in één opname vast te leggen, wat resulteert in een overbelichte lucht of een onderbelichte grond. HDR kan dit probleem oplossen. Dit resulteert in een uiteindelijke afbeelding met een groter dynamisch bereik dan in een enkele foto kan worden vastgelegd.

De verlichting in de bergen kan soms moeilijk zijn, en als je merkt dat je in slecht licht staat, overweeg dan om dat statief op te zetten en je foto's met bracketing te maken: een voor de hooglichten, een voor de schaduwen en een ertussenin. Probeer die opnamen vervolgens te combineren in HDR-software en kijk wat het oplevert.

9. Let op compositie

Regel van derden
Mooi gecomponeerde foto's volgen vaak de regel van derden. Om deze truc te gebruiken, gebruik je twee denkbeeldige horizontale lijnen en twee verticale lijnen om je scène in negen gelijke delen te verdelen. Plaats nu je horizon op een van die horizontale lijnen en beweeg vervolgens je camera zodat je brandpunt zich op een van de kruispunten tussen de verticale en horizontale delen van de scène bevindt.

Het volgen van de regel van derden is een van de snelste routes om de algehele compositie van landschapsfoto's te verbeteren.

Maak gebruik van lijnen
Zelfs volledig natuurlijke landschappen hebben lijnen. Concentreer je op de grens tussen zand en water terwijl deze het oog naar een rotsachtige klif in de verte leidt, of volg een rivier door een ravijn. Door de mens gemaakte constructies die diagonaal door het beeld snijden, zoals wegen, hekken en bruggen, helpen ook om de aandacht van de kijker naar het tafereel te trekken.

Verticale lijnen kunnen ook dimensie toevoegen. Ze kunnen een bos er torenhoog uit laten zien en een waterval krachtig en imposant.

Maak gebruik van contrast
Landschapsfoto's zien er soms saai en plat uit, niet vanwege wat je er op technisch niveau mee hebt gedaan, maar vanwege datgene waarop je hebt scherpgesteld. Een enkele rode boom in de herfst, omringd door groene of gele bomen, zal een veel opvallendere compositie vormen dan een bos van uniform gekleurde bomen.

Eén paard dat op een uitgestrekt open grasland staat, kan je kijker een gevoel van eenzaamheid en oneindige ruimte geven dat je niet noodzakelijkerwijs zou krijgen als je dat eenzame dier niet mee zou nemen in je beeld.

Ook tijdens bijvoorbeeld vossenfotografie kun je de dieren in hun habitat spotten en ervoor kiezen om niet helemaal in te zoomen op het dier, maar deze te tonen in een weids landschap van velden of bossen. Zo geef je het landschap een extra dimensie.

Gebruik menselijke details
Landschapsfotografie hoeft niet volledig verstoken te zijn van alle menselijke invloeden. Een oud scheepswrak op een strand of een afbrokkelende stenen muur in een weiland kunnen elk landschapsbeeld interessanter maken en zelfs een blikvanger worden. Sommige van de beste landschapsfoto's combineren natuurlijke en door de mens gemaakte elementen, dus probeer elke scène met en zonder die kenmerken te fotograferen.

Verplaats het gezichtspunt van de camera om bijvoorbeeld de door de mens gemaakte elementen in één afbeelding uit te snijden. Neem ze op in een andere, en gebruik ze als de dominante component in een derde. Kijk dan welke van die afbeeldingen de meest interessante compositie maakt.

Laat dingen weg
Soms maakt een overvolle vuilnisbak met een prachtig bergtafereel in de verte een sterk statement over mensen en hun relatie met de natuurlijke wereld, dus als je je geïnspireerd voelt, is er geen reden waarom je zo'n opname niet zou maken. Echter als de prullenbak groot en prominent op de voorgrond staat, kan dat juist het landschap domineren.

10. Schiet in RAW

RAW-bestanden bevatten veel meer gegevens dan JPEG's, wat meer flexibiliteit bij nabewerking mogelijk maakt. Door in RAW te fotograferen, kun je aanzienlijke aanpassingen maken aan de belichting, witbalans en kleur zonder dat de beeldkwaliteit achteruitgaat. Als je landschapsfotografie serieus neemt, is fotograferen in RAW een must.

Door te leren hoe je je afbeeldingen effectief kunt nabewerken, kun je de uiteindelijke resultaten aanzienlijk verbeteren. Verschillende fotobewerkingsprogramma's kunnen helpen bij het aanpassen van de belichting, het versterken van kleuren, het verhogen van de scherpte en nog veel meer.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: