Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaar Travel Photographer of the Year 2023

AndreJa Ravnak - Near Pienza, Tuscany, Italy, Travel Photographer of the Year 2023, winner/TPOTY.com
foto: © AndreJa Ravnak - Near Pienza, Tuscany, Italy, Travel Photographer of the Year 2023, winner/TPOTY.com

De Sloveense fotograaf AndreJa Ravnak heeft de titel International Travel Photographer of the Year 2023 (TPOTY) op haar naam staan. Er zijn meer dan 20.000 foto's van fotografen uit meer dan 150 landen voor de jaarlijkse wedstrijd ingezonden.

Voor het tweede jaar op rij heeft een Sloveense fotograaf deze eer in ontvangst genomen. AndreJa Ravnak, treedt in de voetsporen van haar landgenoot Matjaz Krivic, die de titel in 2022 pakte.

AndreJa's weergave van de hopteelt in Slovenië en haar afbeeldingen van glooiende velden in Italië en Tsjechië (Tsjechië) combineert een sprookjesachtige schoonheid met structuur, iets wat je mag verwachten bij haar ‘gewone baan’ als architect.

foto: © AndreJa Ravnak - South Moravia, near Kyov, Czech Republic, Travel Photographer of the Year 2023, winner/TPOTY.com

De 14-jarige Caden Shepard Choi werd Young Travel Photographer of the Year 2023 voor haar zeer talentvolle en goed geobserveerde zwart-witverhaal over hoe de Navajo-bevolking van Chinle, Arizona, wol produceert en gebruikt bij het weven.

De prijs van AndreJa Ravnak omvat een geldbeurs van £1000 van TPOTY, een gepersonaliseerd leren portfolioboek of iFolio van Plastic Sandwich, Radiant Photo beeldverwerkingssoftware, een portfolio-overzicht van topagent Frank Meo uit New York, plus exemplaren van reis- en drankenmagazine Tonic en een lidmaatschap van de Royal Photographic Society.

AndreJa Ravnak - Near Pienza, Tuscany, Italy:
Vroeg in het voorjaar zorgen de eerste regenbuien ervoor dat er tarwe groeit in de glooiende velden. Door de koude nachten is het landschap in deze periode op heldere ochtenden vaak gehuld in prachtige nevels. Dit agrarische landschap is dunbevolkt en het land wordt optimaal benut. Boerderijen bevinden zich op de top van individuele heuvels. (DJI Mavic FC220, 26.3 mm lens, f22, 1/50s, ISO 142)

foto: © F.Dilek Yurdakul/www.tpoty.com, Turkey, Kalash Valley, Chitral, Pakistan - Commended Visual Stories Portfolio

Foto hierboven:
In Pakistan, een Islamitische Republiek, is er geen sprake van gezamenlijk onderwijs op openbare scholen. Jongens en meisjes krijgen islamitisch onderwijs in aparte klaslokalen en scholen. De Kalash leven binnen de grenzen van Pakistan en buurland Afghanistan, maar hun scholen zijn nog steeds gemengd. Genderdiversiteit en eenheid worden gezien als niets om bang voor te zijn. Kinderen krijgen gelijk en samen onderwijs. (Sony A7rIII, 16-35mm lens, f3.5, 1/60s, ISO 1250)

AndreJa Ravnak - South Moravia, near Kyov, Czech Republic
In het vroege voorjaar is de grond nog te koud voor groei. Een interessant patroon deed zich voor toen er op de helling van de heuvel een nieuwe boomgaard werd geplant, waardoor het tafereel erg abstract werd. (Canon EOS R6, 60-600mm lens, f8, 1/320s, ISO 200)

De winnaar van MPB One Shot was Ignacio Palacios (Australië/Spanje) met A Quieter Life, zijn serene beeld van een eenzame wandelaar op een witte zandduin bij La Puna, Argentinië. Ook winnaar van MPB One Shot is de Nederlandse fotograaf Josien van Geffen met het ongebruikelijke perspectief op de Highline 197-hangbrug in Reutte, Oostenrijk. Dit beeld speelt met positie en heeft als titel: Above, Eye Level, Below. (zie TPOTY.com)

foto: © Ignacio Palacios/www.tpoty.com, Austalia/Spain, A Quieter Life - MPB One Shot ((Nikon, 70-200mm lens, f8, 1/1250s, ISO 200))

Alle ingezonden foto's werden beoordeeld door een internationaal panel van zeer ervaren fotografen en experts in het veld. Alle jurering vond 'blind' plaats - de juryleden kennen de identiteit of nationaliteit van de deelnemers niet - en de finalist moet de RAW/originele beeldbestanden aanleveren voor de laatste jureringsfase.

De winnende foto's - die allemaal kunnen worden bekeken in de online Winners' Gallery op tpoty.com - zullen voor het eerst te zien zijn tijdens The Photography & Video Show in het NEC, Birmingham, VK van 16 tot 19 maart en worden ook tentoongesteld tijdens Xposure in de VAE.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: