Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Unseen Amsterdam 2021

Unseen Amsterdam, kunstbeurs voor fotografie

Op 17, 18 en 19 september, presenteert Unseen in de Amsterdamse Westergas wederom een kunstbeurs voor fotografie. Met de inbreng van 65 internationale galeries, het grootste aantal uit haar geschiedenis, biedt deze editie een dynamisch en veelomvattend aanbod.

Op het gebied van Nederlandse fotografie presenteert Unseen naast museale kunstenaars ook een nieuwe generatie fotografen. Zo is er werk van grootheden als Bertien van Manen (Annet Gelink Gallery), Erwin Olaf (Ron Mandos Gallery) en Ruud van Empel (Flatland Gallery), maar ook van bijvoorbeeld Jan Hoek (Vriend van Bavink) en Melanie Bonajo (AKINCI).

Valerie Belin, Courtesy of Flatland
foto: © Valerie Belin, Courtesy of Flatland

Op het internationale vlak is er werk van gevestigde namen als Valerie Belin (Flatland) en Isaac Julien (Ron Mandos Gallery), maar ook van aankomende grootheden als Antony Cairns (Stieglitz 19) of Hassan Hajjaj (193 Gallery).

Past/Present

Voor het eerst in zijn bestaan schenkt Unseen aandacht aan vintage fotografie van voor het jaar 2000. Aan de hand van sterk gecureerde presentaties ontpopt zich een duidelijke, thematische dialoog tussen vintage werk en werk van hedendaagse fotografen.

Zo zal bijvoorbeeld de gerenommeerde Duitse galerie Julian Sander historisch werk tonen van een van de belangrijkste series uit de fotografische geschiedenis, People from the 20th Century van August Sander, vergezeld van een hedendaagse visie op de foto's door de New Yorkse kunstenaar Michael Somoroff.

foto: © Eddy Posthuma de Boer - Nozems op de dam,1959, Courtesy of  TORCH Gallery (NL)
foto: © Eddy Posthuma de Boer - Nozems op de dam,1959, Courtesy of  TORCH Gallery (NL)

Unbound

Met Unbound, een sectie waarin vrijstaande projecten de grenzen van de fotografie op monumentale schaal verkennen en verleggen, zet Unseen 2021 zich nog verder in voor experimentele, baanbrekende fotografie. In het 700 m2 grote Transformatorhuis krijgen kunstenaars de ruimte om de traditionele tweedimensionale fotografie te ontstijgen.

Zij doen dit aan de hand van enorme installaties die raken aan installatiekunst, videokunst, digitale kunst, beeldhouwkunst en andere kunstvormen. Unbound komt tot stand in samenwerking met de deelnemende galeries, musea, culturele instellingen en project spaces.

©Ilona Langbroek, Longing for Insulinde #1, from the series Silent Loss, 2021, Courtesy of Bildhalle-1
foto: © Ilona Langbroek, Longing for Insulinde #1, from the series Silent Loss, 2021, Courtesy of Bildhalle-1

Net als in eerdere jaren presenteert Unseen ook nu weer een boekenmarkt. In dit populaire beursonderdeel voor onafhankelijke uitgevers van fotografieboeken en -magazines treft de bezoeker een uitgebreide selectie bijzondere publicaties; tevens staan er tal van boeklanceringen en signeersessies door fotografen gepland.

Op het online gallery platform van Unseen Amsterdam en Art Rotterdam is vanaf begin september de online catalogus beschikbaar. Deze catalogus omvat, naast alle getoonde werken inclusief prijzen, ook de nodige achtergrondinformatie over kunstenaars en kunstwerken.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: