Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Smartphone fotografie: de voor- en nadelen

Smartphone fotografie: de voor- en nadelen in vergelijking met een DSLR camera

Toen smartphones voor het eerst op het toneel verschenen, waren hun ingebouwde camera's slechts nieuwigheden. Ze waren gewoon een gimmick die door marketingteams was bedacht om hun specifieke merk te onderscheiden, maar de recente technologische vooruitgang heeft de camera enorm geperfectioneerd en deze is nu een essentieel onderdeel van elke smartphone. Maar kunnen ze een ‘echte’ camera evenaren?

Professionele fotografen zullen nooit beweren dat hun smartphone net zo goed is als hun speciaal gebouwde DSLR, vooral als het gaat om het maken van studio-opnamen, maar soms is een smartphone alles wat je nodig hebt. Dit is waarom...

Voordelen smartphone camera

Beschikbaarheid en gemak
Het voor de hand liggende voordeel van een smartphone voor fotografie is dat je hem altijd in je hand of zak hebt en dat het maar een paar seconden duurt voordat hij klaar is om foto's of video's vast te leggen. Bij een compacte digitale camera of DSLR moet je er van tevoren aan denken deze mee te nemen, de batterijen op te laden en te controleren of er nog voldoende ruimte op het geheugenkaartje aanwezig is voor de opnames van die dag.

Breed beeld

Slimme fotografen die een grote en zware DSLR gebruiken, pakken ook een paar verschillende lenzen in, zodat ze groothoek-, standaard- en telefoto's kunnen maken. Dat betekent een extra rugzak met camera-uitrusting en waarschijnlijk rugpijn aan het einde van de dag. Vergeleken met het kleine formaat en de vorm van de smartphone die je sowieso met je meedraagt, is het geen wonder dat veel mensen hun ‘echte’ camera thuis laten als ze op vakantie gaan.

Breed beeld
Het zicht vanuit de lens van een smartphone is precies goed voor foto's van groepen vrienden. Je kunt dichtbij komen en toch iedereen zien, of gewoon een paar stappen achteruit gaan en je kunt meer mensen in het frame passen. En met zijn snelle autofocus maak je vrijwel gegarandeerd scherpe en levendige herinneringen aan de mensen waar je mee samen bent.

Selfies zijn eenvoudig
Ooit geprobeerd een selfie te maken met een DSLR? Het is onmogelijk om het uit de hand te doen. Je moet een statief opzetten en dan moet je je een weg banen door het menusysteem om de timer te vinden. Smartphone-selfies van individuen, stellen en groepen zijn echter super eenvoudig. Ongeacht de verlichting en de mate van gekke bekken, je krijgt waarschijnlijk al een leuke foto bij de eerste poging.

Ingebouwde filters
Vond je de foto die je van dat landschap nam leuk, maar kan het beter? De ingebouwde filteropties maken het leuk en gemakkelijk om een dramatischer beeld te maken. Verhoog de kleurverzadiging, verander deze in zwart-wit of voeg gekke effecten toe met slechts een veegbeweging.

Altijd paraat voor macro-opnamen
Je kunt niet van lens wisselen om macro-opnamen te maken met je smartphone, maar dat hoeft ook niet. Beweeg deze dichter naar de bloem of het object dat je wilt fotograferen en het apparaat past de instellingen aan om scherpe macro-opnamen te maken die kleine details beter zichtbaar maken.

Eenvoudig delen
Het gemak waarmee je je foto's op bijvoorbeeld Instagram kunt delen zodra ze gemaakt zijn, is misschien wel het grootste voordeel van het gebruik van een smartphone. Vooral in vergelijking met het maken van foto's met de meeste compacte digitale camera's of DSLR's die afbeeldingen naar een computer moeten laden voordat ze gedeeld kunnen worden.

De nadelen van smartphone fotografie

Makkelijk te beschadigen
Welke foto's staan er nu op je telefoon? Je hebt waarschijnlijk foto's van verjaardagsfeestjes, familievakanties, een gedenkwaardige maaltijd in dat chique restaurant en misschien zelfs een video of twee van je kinderen die geweldig zijn. Stel je nu voor dat je je telefoon laat vallen en het scherm verbrijzelt en het kan niet opnieuw opstarten.

Een goed telefoonhoesje zou zo'n digitale ramp kunnen voorkomen. Dit past perfect over je mobiel en heeft de juiste openingen voor luidsprekers, de cameralens en het oplaadgat, zodat je je telefoon kunt opladen zonder het telefoonhoesje te verwijderen. Een lichtgewicht telefoonhoesje bijvoorbeeld glijdt snel over je apparaat en biedt bescherming tegen stoten, vallen en krassen, terwijl het een klein formaat behoudt voor in je zak of handtas.

Gebrek aan creatieve opties
Sluiterprioriteit is een standaardfunctie van compacte digitale camera's en DSLR-camera's, maar om opnamen met een lange sluitertijd op een smartphone te maken, moeten er apps van derden aangeschaft worden. Hoewel dit een relatief goedkope optie is, doet bijna niemand dit, behalve de echt enthousiaste smartphonefotografen, dus het maken van stijlvolle opnamen met lange sluitertijden wordt zelden gedaan met een smartphone.

Dit geldt ook voor de ISO-instellingen. Met de ingebouwde opties kun je de ISO niet wijzigen. De ISO-instelling worden automatisch aangepast aan de hoeveelheid licht in de opname. Normaal gesproken is dit handig omdat de camera bij weinig licht een hoge ISO kiest om meer details van de scène vast te leggen, maar dit leidt helaas tot korrelige foto's.

Op een DSLR kun je de ISO lager instellen en een statief gebruiken om nachtopnames te maken, en je krijgt scherpe details en prachtige tinten. Met een smartphone kun je de ISO alleen wijzigen door een app aan te schaffen om die instellingen over te nemen.

Beperkte zoom
De digitale zoomlenzen op de meeste smartphones vergroten alleen de pixels; de zoom is niet zoals een 'echte' camera waarbij de elementen in de lens bewegen om optische zoommogelijkheden te geven. Dit betekent dat het gemakkelijk is om je foto te pixeleren als je te veel inzoomt. Een DSLR kan echter een zoomlens gebruiken om te variëren van groothoek tot tele, en dat allemaal zonder de integriteit van het beeld in gevaar te brengen.

In het geval van macrofotografie kan het dichterbij brengen van je smartphone een insect of vogel ook gemakkelijk wegjagen van de plek waar ze stilzitten door de beweging die ermee gepaard gaat.

Kleine sensor en kleine lens
Wanneer je een smartphone uit elkaar zou halen en naar de grootte van de camerasensor zou kijken, zou je geschokt zijn om te ontdekken dat het ongeveer een kwart is van het formaat dat een DSLR gebruikt om een afbeelding te maken. Dit betekent dat ze minder licht en veel minder details vastleggen dan een normale digitale camera. Wanneer je dit combineert met het kleine formaat van de lens op een smartphone in vergelijking met het enorme stuk glas op een DSLR, begrijp je waarom je beelden van betere kwaliteit krijgt van een speciale digitale camera.

Welke is het beste?

Is de kwaliteit van een afbeelding belangrijker dan het gemak van draagbaarheid en gebruiksgemak? Als jij het type persoon bent dat je smartphone graag in de cameramodus zet en wegklikt, blijf dan bij dat apparaat. Maar als je het beste beeld wilt krijgen van een bepaalde situatie en het leuk vindt om de ISO, het diafragma en de sluitertijd aan te passen, dan heb je een compactcamera of DSLR nodig voor je foto's.

Als je bovendien foto's wilt maken die je kunt vergroten tot posterformaat zodat je ze aan de muur kunt hangen, kies dan voor een 'echte' camera. Maar als je gewoon de leuke elementen van je leven wilt vastleggen, zodat je ze met de wereld kunt delen, dan is een smartphone prima geschikt.

De keuze om een ​​smartphone of een standaard digitale camera te gebruiken, hangt in grote mate af van jezelf en hoeveel moeite je in je fotografie wilt steken. Over het algemeen zul je met beide apparaten goede resultaten behalen, dus het gaat er echt om hoe serieus je je fotografie neemt, in overweging met in welke mate je gemak waardeert boven het soort foto's dat je het liefst maakt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: