Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Senza Parole - Marc Lagrange

foto van Marc Lagrange van tien bijna naakte zwarte vrouwen tussen sculpturen en allerlei symbolische elementen
foto: © Senza Parole by Marc Lagrange, published by teNeues | Fellini's Banquet

Opmerkelijk is de kunstenaar die zijn toepassingsgebied verbreedt en zich buiten zijn al veel geprezen stijl waagt. In Senza Parole, is Marc Lagrange hier moedig genoeg voor.

Volgelingen van deze fotograaf vinden hier nog steeds de droom-achtige erotiek terug waaraan hij te herkennen is, maar in dit werk is elke foto een verhaal apart, wel met de technische perfectie die kenmerkend is voor Lagrange. Zorgvuldig is elk tafereel geconfigureerd en is geen enkel detail aan het toeval overgelaten.

Marc Lagrange's fascinatie voor sculptuur bracht hem ertoe te zoeken naar locaties die op een of andere manier de beeldende kunsten belichamen. Voor dit oeuvre reisde hij naar Pietrasanta in Italië, dat al vanaf de tijd van Michelangelo door kunstenaars bezocht wordt vanwege het kwaliteitsmarmer uit de regio.

Het is het smachten in plaats van de vervulling die Lagrange fascineert

Dichter bij huis was de iconische "Handelsbeurs" in Antwerpen een onweerstaanbare verleiding. Het laatste bezoek voor dit boek was aan Parijs, waar een kunstenaarsloft gevuld met barokke decadentie de perfecte sfeer bood voor een op Fellini geïnspireerde shoot.

Marc Lagrange is gevestigd in Antwerpen en heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van weelderige en tijdloze decors, een wereld waarin sensualiteit en verleiding beide belangrijke onderdelen zijn. Het is het smachten in plaats van de vervulling die Lagrange fascineert. Zijn hemelse beelden hebben veel lof gekregen en worden verzameld en tentoongesteld in alle uithoeken van de wereld.

Lagrange is geboren in Kinshasa, Congo, in 1957. Zijn carrière leidde hem van engineering naar fotografie, en zijn creativiteit van modefotografie tot kunst. Met voorkeur voor analoge in plaats van digitale fotografie, zoekt de Antwerpse kunstenaar naar intimiteit en emotie, en niet naar kunstmatige effecten.

foto van naakte vrouw in kerk met wit doek en pilaren en achter haar een man in zwart pak met een groot boek
foto: © Senza Parole by Marc Lagrange, published by teNeues | Let There be Light

Zijn gigantische Polaroids - die wereldwijd werden tentoongesteld - zijn een krachtig voorbeeld van zijn ambacht, evenals zijn aandacht voor detail. Hij toont de textuur van de huid en natuurlijke vormen waarmee zijn modellen opvallen. Lagrange bouwt gehele sets totdat hij de juiste sfeer vindt die hij wil overbrengen. Van de kleur van de muren tot aan de vorm van een stoel, elk detail telt, wat zijn perfectionisme en zijn bereidheid om een verhaal te vertellen onderstreept.

Gedurende zijn carrière, heeft hij vaak dezelfde vrouwen gefotografeerd in verschillende perioden, waardoor ze tot muzen zijn geworden. Inge Van Bruystegem - een opvallend model en getalenteerde danser - is een van hen. Lagrange heeft meer dan 15 jaar met haar gewerkt. Mensen die voor zijn lens poseren worden uiteindelijk spontaan, en onthullen meer over zichzelf dan ze misschien van plan waren. Lagrange respecteert de mysterie en kracht van vrouwen: zelfs volledig naakt zijn zijn modellen vol vertrouwen en beheerst, echte protagonisten in plaats van passieve figuren.

De uitgave is ook verkrijgbaar als collectors item (€ 2.000,-) in een slipcase met een portfolio met gesigneerde fotoafdrukken.

Vertaling: Gertruud de Smit

Senza Parole - Marc Lagrange
Pagina's: 208
Prijs: € 79,90
Uitgever: teNeues
ISBN: 9783832732981

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: