Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Een ode aan de Polaroidfoto

naakte vrouw op rand bad in duinen

Op 14 juni a.s. is er in Het Uur van de Wolf de documentaire Instant Dreams te zien van filmmaker Willem Baptist over de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de Polaroidcamera introduceerde. Ook filmt hij hierin de mensen die deze 'instant droom' nog levend houden.

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto’s op de mobiele telefoon blijft de Polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is?

man met berg polaroids toont een polaroidfoto van baby

Uitvinder Edwin Land nam het geheim van zijn vondst mee zijn graf in. Sindsdien zijn wetenschappers op zoek naar de magische chemische formule, die aan Polaroid ten grondslag ligt. Stuwende kracht is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met Edwin Land. Sinds het sluiten van de laatste fabriek zoekt hij naar mogelijkheden om de techniek weer in productie te krijgen. 

Maar Herchen is niet de enige liefhebber. De Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn één van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s – de voorraad beslaat nog slechts één koelkast vol. Schneider gebruikt de vervaging die optreedt bij film die over de datum is, als extra esthetische laag in haar fotografische werk.

vrouw maakt polaroid foto van meisje in geel jurkje

Christopher Bonanos, schrijver van het boek Instant: The Story of Polaroid, vertelt: "Toen ik hoorde dat Polaroid zou stoppen met het maken van film, voelde het alsof er een goede vriend overleden was." Hij probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren, terwijl een Japans meisje in Tokio voor het eerst de magie van Polaroid ontdekt. Vier mensen, wiens levens zijn verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Willem Baptist maakte een ambitieus visueel essay met een beeldende soundtrack en hypnotiserende, expressieve beelden. Archiefmateriaal, interviews en scheikundige reacties ontmoeten elkaar in een achtbaan van kleur en licht. De film ging in 2017 in première op IDFA.

Het Uur van de Wolf: Instant Dreams
Uitzending: donderdag 14 juni om 22.55 uur bij de NTR op NPO2
Bekijk de trailer van Een ode aan de Polaroidfoto.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: