Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Africa - Sebastião Salgado

Sebastião Salgado - Africa

Sebastião Salgado is één van de meest gerespecteerde fotojournalisten van deze tijd, die zijn reputatie verdiend heeft door tientallen jaren met toewijding sprekende zwartwit foto's te maken van arme en gekwelde mensen, op plekken waar de meesten van ons niet graag zouden komen.

Hoewel hij door heel Zuid-Amerika en bijna overal ter wereld heeft gefotografeerd, concentreert zijn werk zich voornamelijk op Afrika, waar hij meer dan veertig verschillende reportages heeft geschoten in een periode van dertig jaar. Van de Dinkastammen in Soedan en de Himba in Namibië, van gorilla’s en vulkanen in het Merengebied tot ontheemde mensen over het hele continent... Salgado toont ons alle facetten van het leven van vandaag in Afrika.

Of hij nu vluchtelingen of weidse landschappen vastlegt, Salgado weet precies hoe hij de essentie van het moment moet pakken zodat je bij het zien van zijn foto’s onmiddellijk wordt 'gegrepen'. Op artistieke wijze tonen zijn beelden de rampzalige gevolgen van oorlog, armoede, ziekte en barre klimaatomstandigheden.

foto: Sebastião SALGADO / Amazonas imagesDinka group at Pagarau cattle camp. Southern Sudan, 2006.

Dit boek brengt Salgado’s foto’s van Africa samen in drie gedeelten. Het eerste deel concentreert zich op het zuidelijke deel van het continent (Mozambique, Malawi, Angola, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Namibië), het tweede deel op het Grote Merengebied (Congo, Ruanda, Burundi, Oeganda, Tanzania, Kenia), en het derde op het Saharagebied (Burkina Faso, Mali, Soedan, Somalië, Chad, Mauretanië, Senegal, Ethiopië).

De bijbehorende teksten zijn geschreven door de beroemde schrijver uit Mozambique – Mia Couto – die verwoordt hoe het hedendaagse Afrika omgaat met de effecten van kolonisatie en de gevolgen van economische, sociale en milieucrises.

Dit opzienbarende boek is niet alleen een meeslepend document over Afrika maar ook een hommage aan haar geschiedenis, inwoners en natuurwonderen. Salgado’s Africa ontving de M2-El Mundo People's Choice Award voor de beste expositie tijdens de PhotoEspaña 2007.

Mia Couto

Mia Couto is Mozambique’s meest gevierde auteur. Zijn eerste boek Sleepwalking Land werd door een internationale jury verkozen als één van de twaalf beste Afrikaanse boeken van de 20e eeuw. Hij woont in Mozambique en werkt als milieudeskundige.

foto: Sebastião SALGADO / Amazonas imagesDuring the genocide, in less than 3 days over 100,000 Rwandan refugees arrived and formed the camp of Benako. Tanzania, 1994.

Sebastião Salgado

Sebastião Salgado werd geboren in Aimorés, in de staat Minas Gerais in Brazilië. Als voormalig econoom begon Salgado zijn loopbaan als professioneel fotograaf in 1973 in Parijs en werkte hij achtereenvolgens voor de fotobureaus SygmaGamma en Magnum Photos. In 1994 richtten Lélia Wanick Salgado en Sebastião Salgado Amazonas Images op, een bureau dat exclusief de belangen behartigt van Salgado’s werk. Salgado bereist de hele wereld voor zijn fotoreportages die gepubliceerd zijn in talloze internationale magazines en boeken.

Tentoonstellingen van zijn werk reizen voortdurend de hele wereld rond. Salgado is overladen met ontelbare vooraanstaande fotoprijzen als erkenning voor zijn verrichtingen; bovendien is hij Goodwill Ambassadeur voor UNICEF.

Lélia en Sebastião werken sinds 1991 samen aan de heropbouw van een klein gedeelte van het Brazilian Atlantic Rainforest in de Rio Doce vallei; daar hebben zij Instituto Terra gesticht, een natuurreservaat annex milieustudiecentrum. Salgado’s huidige fotografieproject Genesis is een serie zwartwit foto’s van landschappen, natuur en menselijke samenlevingen over de gehele wereld... een serie op zoek naar de natuur in zijn meest originele vorm.

Africa - Sebastião Salgado (Salgado, Lélia (ED) Couto, Mia)
Pagina’s: 336
Prijs: € 57,00
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9783822856215

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: