Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Peter Lindbergh. Untold Stories

Peter Lindbergh. Untold Stories

Dit kunstenaarsboek Peter Lindbergh. Untold Stories is de officiële aanvulling op de monumentale tentoonstelling Untold Stories, en biedt een uitgebreide kijk uit eerste hand op een persoonlijke collectie. De tentoonstelling in de Düsseldorf Kunstpalast, die voor het eerst volledig samengesteld werd door Peter Lindbergh zelf, kort voor zijn vroegtijdige dood, mag gezien worden als uiting van de ongeremde visie en creativiteit van de fotograaf.

Gezien de totale artistieke vrijheid, stelde Lindbergh een compromisloze collectie samen die een onverwacht licht wierp op zijn kolossale oeuvre. Bij het afdrukken van zijn foto's koos Lindbergh ook voor speciaal oncoated fotopapier - een dun vel met een zacht, open oppervlak - als een bewust esthetisch statement.

lindbergh untold stories - modellen aan eettafel
foto: © Taschen - Peter Lindbergh. Untold Stories - Sasha Pivovarova, Steffy Argelich, Kirsten Owen & Guinevere van Seenus, Brooklyn, 2015

De foto's van Lindbergh zijn wereldwijd bekend en hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de hedendaagse cultuur en fotogeschiedenis. In zowel symbolische als nooit eerder vertoonde beelden daagt hij zijn eigen iconen uit en presenteert hij intieme momenten die gedeeld worden met persoonlijkheden die al jaren dichtbij hem stonden, waaronder Nicole Kidman, Uma Thurman, Robin Wright, Jessica Chastain, Jeanne Moreau, Naomi Campbell, Charlotte Rampling en nog veel meer.

Dit XL-deel bevat meer dan honderdvijftig foto's - veel daarvan zijn nooit gepubliceerd of slechts van korte duur in de aandacht geweest, en vaak gemaakt in opdracht van maandelijkse modebladen zoals Vogue, Harper’s Bazaar, Interview, Rolling Stone, W Magazine of The Wall Street Journal.

Een uitgebreid gesprek tussen Lindbergh en Kunstpalast-directeur Felix Krämer, evenals een eerbetoon door goede vriend Wim Wenders, bieden nieuwe inzichten in de keuze van deze selectie. Het resultaat is een intiem persoonlijk statement van Lindbergh over zijn werk.

lindbergh untold stories - model aan machine met stoom
foto: © Taschen - Peter Lindbergh. Untold Stories

Peter Lindbergh (1944–2019) was een meester in zijn vak die zijn stempel drukte op de geschiedenis van de fotografie, met, onder meer, het fotograferen van de eerste Amerikaanse Vogue-cover onder hoofdredacteur Anna Wintour, waarmee hij voor het eerst een groep jonge vrouwen samenbracht die supermodellen uit de jaren '90 zouden worden, maar ook met talrijke tentoonstellingen in gerenommeerde instellingen.

De selectie van foto's wordt aangevuld met gedetailleerde teksten over de oorsprong van de tentoonstelling en een eerbetoon van Wim Wenders, een goede vriend van Lindbergh en een prominent Duitse filmmaker. Hij is vooral bekend van Paris, Texas (1984), Wings of Desire (1987), Pina (2011) en The Salt of the Earth (2014), een documentaire over Sebastião Salgado die hij mede-regisseerde. Veel kunstenaars zijn beïnvloed door zijn werken, waaronder zijn goede vriend, wijlen Peter Lindbergh.

Peter Lindbergh. Untold Stories - Peter Lindbergh, Felix Krämer, Wim Wenders
Pagina's: 320
Prijs: € 48,99
Uitgever: Taschen
ISBN: 9783836579919

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: