Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nikon brengt twee lichtere super teleobjectieven

Vandaag kondigt Nikon twee nieuwe professionele superteleobjectieven aan: de AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR. Met deze nieuwe objectieven biedt Nikon een prestatieverbetering en een aanzienlijke gewichtsvermindering voor twee vermaarde werkpaarden in het supertelebereik. De nieuwe 500mm f/4E is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 600mm f/4E is maar liefst 25 procent lichter.

Beide objectieven hebben een nieuw optisch ontwerp waarin lichte elementen van fluorietglas worden gebruikt naast Nano Crystal Coat en ED-glas. De gewichtsafname is mogelijk dankzij het gebruik van fluorietelementen en een constructie met magnesiumlegering. In beide objectieven worden de nieuwste technologieën gebruikt

foto van ‍AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR
‍AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

Eén hiervan is een elektromagnetisch diafragma voor een gelijkmatige, nauwkeurigere belichting tijdens snelle serieopnamen: een groot voordeel voor iedereen die snelle actiesporten fotografeert.

Elk objectief is ook voorzien van de nieuwste versie van Nikon’s technologie voor vibratiereductie die een voordeel van maar liefst vier stops biedt en beschikt over de stand SPORT voor het volgen van snelle actie.

foto van ‍AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR
‍AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR

Andere nieuwe functies zijn een draaibare statiefbevestigingsring met een geheel nieuwe lagering, zodat er vloeiend geschakeld kan worden tussen composities en een Kensington-slot om het objectief te beveiligen tegen kwaadwillenden. Beide objectieven zijn ook voorzien van Nikon’s eigen fluorcoat die water, stof en vuil actief afstoot.

Een nieuw evenwicht

Met een gewicht van (circa) 3090 gram is het nieuwe 500mm-objectief 790 gram lichter dan zijn voorganger en weegt dit minder dan de huidige 200-400mm f/4 VR II. Het nieuwe 600mm-objectief weegt ongeveer 3810 gram en is maar liefst 1250 gram lichter dan zijn voorganger.

foto van zee close met dolfijnen
‍Opname met het 600 mm objectief

Bij beide objectieven ligt het zwaartepunt minder aan de voorkant, terwijl het gebruik van fluorietelementen ook bijdraagt aan verbeterde optische prestaties. In combinatie met het grote maximale diafragma van f/4 bij beide objectieven en Nikon’s vibratiereductie leveren deze superteleobjectieven een hoge helderheid en precisie.

Accessoires

Samen met de objectieven brengt Nikon ook twee bijpassende nieuwe koffers (CT-505 en CT-608) uit. Beide objectieven zijn ook compatibel met het nieuwe (optionele) C-PL405 circulaire insteek polarisatiefilter dat is voorzien van een filterwiel, waardoor het filter gedraaid kan worden nadat het in het objectief is geplaatst.

Het 600mm-objectief wordt geleverd met de nieuwe HK-40 zonnekap en het 500mm objectief met de HK-34 zonnekap, en voor beide een bevestigingsring voor eenpootstatieven, een insteekbaar neutraal kleurfilter en de LN-2 draagriem.

Adviesprijzen en verkoopstart

De AF-S NIKKOR 500 mm 1:4E FL ED VR en AF-S NIKKOR 600 mm 1:4E FL ED VR zijn leverbaar.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: