Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nederlandse topfotografen onder de hamer

Exclusieve fotografieveiling bij Adams: werken van Erwin Olaf, Ruud van Empel, Sanne Sannes, Hendrik Kerstens
foto: © Ruud van Empel - Uit de serie World

Van de destijds geruchtmakende fotoseries Mature van de onlangs overleden Erwin Olaf (1959 - 2023) en werk uit de serie World waar Ruud van Empel internationaal mee doorbrak, tot intieme beelden van toonaangevend fotograaf Sanne Sannes (1937 - 1967). Op 11 en 12 december gaan er diverse werken van vermaarde Nederlandse fotografen onder de hamer bij het Amsterdamse veilinghuis Adams. In het veilingaanbod onder andere iconisch stukken van Ruud van Empel, Sanne Sannes, Erwin Olaf en Hendrik Kerstens.

De nieuwe veiling van veilinghuis Adams biedt fotografieliefhebbers en -verzamelaars een ongeëvenaarde kans om foto’s van de meest gerespecteerde Nederlandse fotografen in handen te krijgen.

Waaronder meerdere werken van Erwin Olaf (1959 - 2023). Zoals de fotoreeks Mature, die bestaat uit tien portretten van oudere vrouwen - tussen de eenenzestig en negenentachtig jaar oud - die als pin-up zijn gefotografeerd. Een serie waarmee Olaf het ouder worden onderzocht en waarmee hij wilde laten zien dat er meer is dan mooi, jong en slank zijn.

foto: © Erwin Olaf - Mature, Claudia S.,1999

Bij Mature maakt Olaf ook voor het eerst gebruik van computertechnieken. Om de ouderdom te benadrukken voegde hij ouderdomsvlekken toe en zette rimpels wat extra aan.

Van internationaal erkend fotograaf Hendrik Kerstens (1956) worden drie stukken aangeboden. Het gaat om de kenmerkende indringende portretten van zijn dochter Paula. Onder andere een van de bekendste schilderachtige beelden waarbij Paula een linnen servet op haar hoofd draagt.

Minder bekend bij het grote publiek maar geliefd onder verzamelaars, is het werk van Sanne Sannes (1937-1967). Sannes wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de 20e eeuw en produceerde van 1957 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1967 een rijk en innovatief oeuvre.

Onder de hamer gaan twee foto’s uit de serie Embrace, gemaakt tussen 1959 – 1967. Deze foto’s bevatten alles waar Sannes om wordt geprezen: een krachtige intimiteit vastgelegd als in een filmmomentopname, uitgevoerd met geweldige licht-donkercontrasten en een hoge korreligheid.

foto: © Sanne Sannes - Embrace 1959 – 1967

Van wereldberoemd fotograaf Ruud van Empel (1958) wordt een van de werken geveild uit de serie World. Hij brak hiermee internationaal door en dit zorgde ervoor dat de prijzen voor zijn werk vertienvoudigden. Met World onderzoekt Van Empel het fenomeen xenofobie, de angst voor vreemden.

De werken in de serie kunnen worden gezien als reacties op racisme, homofobie, genderkwesties en andere thema’s. Met de serie stelt hij zich niet activistisch op, maar toont een integraal wereldbeeld waarin iedereen gelijk is, op welke manier mensen ook van elkaar verschillen.

De foto’s gaan op 11 en 12 december onder de hamer als onderdeel van de Kunst, Juwelen, Tassen en Wijn veiling van Adams.

Adams Amsterdam Veiling
KIJKDAGEN:
9 en 10 december 10.00-17.00 uur
VEILING:
11 december Kunst deel I 19.30 uur (live en online)
12 december Kunst deel II 13.00 uur (online), Juwelen, Tassen, Wijn 19.30 uur (online)
Locatie kijkdagen + veiling: Lange Leidsedwarsstraat 198-200, Amsterdam
www.adamsamsterdam.com & Catalogus

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: