Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Miles Aldridge - The Cabinet

foto van vrouw vanaf middel liggend en rook uitblazend
Miles Aldridge - Cabaret  (gepubliceerd in het boek) Vogue Italia 2006, Colour photography - Courtesy of Reflex New Art Gallery Amsterdam and Miles Aldridge

Reflex New Art Gallery brengt regelmatig in samenwerking met kunstenaars speciale edities en geeft ze als kunstboeken uit. Het onlangs verschenen boek The Cabinet, naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling van de Britse fotograaf Miles Aldridge is daar een voorbeeld van.

Miles Aldridge werd geboren in 1964 in Londen en groeide op tussen muziek en pop-art. Zijn vader Alan Aldridge was een bekende art-director met klanten als The Beattles en The Rolling Stones.

Het is de laatste vijf jaar snel gegaan met Miles Aldridge’s carrière. Op dit moment is hij de huisfotograaf van de Vogue Italia en schiet hij daarnaast series voor toonaangevende bladen als NuméroThe New York Timesi-DVogue HommeChinese VogueZooBazar en vele anderen.

Gleaming Evenings (op de cover van het boek The Cabinet) Vogue Italia 2001, Colour photography - Courtesy of Reflex New Art Gallery Amsterdam and Miles Aldridge

Zijn foto’s gaan verder dan het puur etaleren van dure labels gedrapeerd op 'beautiful people'. Er gebeurt altijd iets dat je aandacht langer vasthoudt.

Alsof de foto afkomstig is van een still uit een film: je bent benieuwd wat zich ervoor heeft afgespeeld en vraagt je af hoe het zal aflopen. Niet voor niets vormen de films van Alfred Hitchcock en Federico een inspiratiebron.

foto van gezicht vrouw met ogen dicht erg close, L’Ange Noir van Miles Aldridge
L’Ange Noir, Numero 2005, Colour photography - Courtesy of Reflex New Art Gallery Amsterdam and Miles Aldridge

Hij voegt altijd een vleugje suspense en mystiek toe die samen met een ongekend contrasterend kleurgebruik en intense scherpte resulteert in foto’s helemaal anno nu. Sommige series kunnen koud en afstandelijk overkomen – zoals Maria Callas – maar dat doet Aldridge 'on purpose': het geeft hem de mogelijkheid om het schaduwbestaan van een ster nog sterker neer te zetten.

Andere publicaties van Reflex New Art Gallery zijn Kaori van Nobuyoshi Araki, Road to Erehwon van Robin Lowe, Violence and Passion van Erwin OlafHotel LaChapelle van David LaChapelle en Tokyo van Daido Moriyama.

Momenteel is alleen Please Please Return Polaroid verkrijgbaar.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: