Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hasselblad X2D 100C met drie nieuwe XCD objectieven

Hasselblad X2D 100C met drie nieuwe XCD objectieven

De nieuwe Hasselblad X2D 100C is binnen de mirrorless middenformaatcamera's van Hasselblad een vlaggenschip met een 100-megapixel CMOS-senso en verbeteringen in beeldkwaliteit, scherpstelling, stabilisatie, reactievermogen en opslag.

Met een 100-megapixel middenformaat back-side illuminated (BSI) CMOS-sensor met een native ISO van 64, legt de Hasselblad X2D 100C levendige kleuren en details vast. Een 16-bits kleurdiepte in combinatie met 15 stops dynamisch bereik laat de X2D 100C op natuurlijke wijze hoge lichten en schaduwen vastleggen. Bovendien optimaliseert Hasselblad's Natural Colour Solution (HNCS) de kleuren om ze zo authentiek mogelijk weer te geven.

Belangrijkste kenmerken

IBIS - Leg ieder moment scherp vast

De X2D 100C beschikt over een 5-assige, 7-stops, in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor het vastleggen van scherpe opnamen uit de hand. Om de grootte en het gewicht van de X2D 100C beter onder controle te houden, heeft Hasselblad de meest compacte middenformaat IBIS-oplossing op de markt zelf ontwikkeld.

Een 100MP middenformaat sensor brengt niet alleen rijke details met zich mee, maar ook strenge eisen voor een in-camera beeldstabilisatie. Om het stabilisatievermogen hoog te houden, en de afmetingen en het gewicht laag, moest Hasselblad dus een eigen aangepaste stabilisatie-oplossing ontwikkelen. Het toevoegen van een stabilisatiesysteem, terwijl de camera licht en draagbaar moest blijven, was een uitdagende taak.

Na honderden experimenten en aanpassingen aan het ontwerp, slaagden de ingenieurs van Hasselblad erin een ultrakleine membraammotor te ontwikkelen. Hallsensoren werden in de motor geplaatst, waardoor de afmetingen van het systeem nog kleiner konden worden. Deze ontwikkeling maakte de voorkant van het IBIS-systeem ongeveer 30% kleiner dan die van vergelijkbare producten, en zorgde ervoor dat het nieuwe IBIS-systeem in de compacte camerabehuizing van de X2D 100C paste.

Camera display

Het 3,6-inch touchscherm van de X2D 100C geeft een helder beeld, zelfs bij fel licht, en kan in verschillende hoeken gekanteld worden voor uiteenlopende opnamebehoeften. Het heeft een resolutie van 2,36 miljoen pixels, waardoor nauwkeurige, levensechte kleuren worden weergegeven. Het nieuwe 1,08-inch kleurendisplay aan de bovenzijde geeft de camerastatus en de opnameparameters weer.

De OLED-zoeker met 5,76 miljoen pixels ondersteunt 1,0x vergroting, waardoor het camerabeeld vergroot wordt. De nieuwe elektronische dioptrie-aanpassing zorgt voor een persoonlijk aangepaste en scherpe weergave van de zoeker. Met een duidelijk, helder gezichtsveld is de scherpstelling nauwkeurig en comfortabel.

Betrouwbare hoge capaciteit interne SSD opslag

Hoogwaardige beeldverwerking vereist een aanzienlijke opslagcapaciteit. De X2D 100C heeft als primeur voor middenformaatcamera's: een ingebouwde SSD van 1 TB met een schrijfsnelheid tot 2370 MB/s en een leessnelheid tot 2850 MB/s. Hoewel er zo meer dan voldoende opslagruimte is ingebouwd, kan er extra opslagruimte worden toegevoegd door gebruik te maken van een CFexpress Type B-kaart.

Dankzij de snelle opslagprestaties is de X2D 100C in staat om continu 16-bits RAW-beelden te maken in de Continuous Drive-modus, wat zorgt voor een stabiele en betrouwbare continu-opname-ervaring.

Snelle en nauwkeurige scherpstelling

De X2D 100C maakt gebruik van Phase Detection Autofocus (PDAF) om vluchtige momenten met verbluffende scherpte vast te leggen. Met één druk op de knop zorgen 294 PDAF-zones, verdeeld over het oppervlak van de 100-megapixel sensor, voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling.

Een rijke ervaring gecombineerd met ambachtelijke elegantie

De X2D 100C heeft een snellere sluiterrespons en een kortere black-outtijd dan zijn voorganger, zodat belangrijke momenten nooit meer worden gemist. De Hasselblad gebruikersinterface (HUI) is overzichtelijk en geoptimaliseerd. Met de intuïtieve touchbediening kan de gebruiker eenvoudig schuiven en tikken om toegang te krijgen tot de meest gebruikte functies.

De behuizing van de X2D 100C is gemaakt van massieve blokken aluminiumlegering die machinaal zijn bewerkt tot slanke rondingen. De X2D 100C is geworteld in het Scandinavische ontwerp van het X-systeem, en dat vertaalt zich nu in een nieuwe donkergrijze tint.

Transmissie met hoge snelheid voor het direct delen van content

De X2D 100C is voorzien van een USB-C 3.1 Gen 2-poort die een maximale overdrachtssnelheid van 10 Gbps ondersteunt. En een 2.4/5GHz high-speed Wi-Fi verbinding, zorgt voor een snellere en stabielere verbinding met minder interferentie.  Koppel de X2D 100C met een iPad of iPhone via Wi-Fi, om JPG/RAW-afbeeldingen op ware grootte te verzenden met behulp van de Hasselblad Phocus Mobile 2 app. Hiermee kunnen RAW-afbeeldingen van hoge kwaliteit bewerkt en geëxporteerd worden, waarbij de mogelijkheden van HNCS volledig benut worden.

Ook buiten de studio kunnen zo moeiteloos meesterwerken gemaakt en gedeeld worden. PD 3.0 snelladen en PD 3.0-opladers van andere fabrikanten worden ook ondersteund, zodat de gebruiker niet langer meerdere opladers mee hoeft te nemen.

Drie nieuwe XCD-objectieven voor de Hasselblad X2D 100C

De laatste generatie XCD-objectieven, de XCD 2,5/55V, XCD 2,5/38V en XCD 2,5/90V, zijn compact en licht, maar waarborgen de optische topprestaties van Hasselblad. Een volledig vernieuwde scherpstelmodule zorgt bovendien voor een snellere en meer accurate autofocus. De centraalsluiter biedt flitssynchronisatie bij alle sluitertijden en is nu nog compacter.

Beginnend met de selectie van glas van hoge kwaliteit, slijpen de technici van Hasselblad elk lensdeel zorgvuldig om de optische kwaliteit te perfectioneren en te voldoen aan de resolutie-eisen van 100 miljoen pixels.

De verbeterde scherpstelmodule maakt gebruik van een lineaire stappenmotor en een lichtere, kleinere lensgroep voor de scherpstelling.

Hasselblad XCD 90V AF-Ring

De controle-ring op het objectief kan aangepast worden voor snelle toegang tot de favoriete camerafuncties, waardoor het maken van opnamen handiger en efficiënter wordt. De ultrakleine centraalsluiter maakt opnamen tot 1/2000s en biedt hij flitssynchronisatie bij alle snelheden.

Hasselblad XCD 2,5/38V

Het XCD 2,5/38V groothoekobjectief met lage vervorming dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 30 mm op een full-frame, is geschikt voor het maken van documentaires, straat- of landschapsfotografie. Neem meer omgevingsdetails op bij portretopnamen of profiteer van het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5 om het hoofdonderwerp tegen de achtergrond te accentueren. De minimale scherpstelafstand van de XCD 2,5/38V is slechts 30 cm, perfect voor het vastleggen van gerechten, producten en andere stilstaande onderwerpen.

Hasselblad XCD 38V MF-Ring

Hasselblad XCD 2,5/55V

Het XCD 2,5/55V-standaardobjectief, dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 43 mm op een full-frame, produceert een beeld dat vergelijkbaar is met dat van het menselijk oog. Dit perspectief, in combinatie met het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5, maakt dit objectief tot een uitstekende optie voor portretten van volledige of halve lengte en ideaal voor het fotograferen van documentaires, stillevens of dagelijkse fotografie.

Hasselblad XCD 2,5/90V

De XCD 2,5/90V, die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 71 mm op een full-frame, is perfect voor close-up portretten of stillevens. De brandpuntsafstand in combinatie met een groot diafragma van f/2.5 zorgt voor een prachtig zacht bokeh-effect dat het onderwerp extra benadrukt.

Hasselblad XCD 55V

Beschikbaarheid en prijzen

De Hasselblad X2D 100C is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 8.699,00. De nieuwe XCD objectieven XCD 2,5/38V, XCD 2,5/55V en XCD 2,5/90V zijn ook beschikbaar en hebben een adviesprijs van respectievelijk €4.199,00, €4.199,00 en €4.799,00.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: