Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

FUJIFILM GFX100 II systeemcamera en GF-objectieven

FUJIFILM GFX100 II systeemcamera en GF-objectieven

De nieuwste toevoegingen aan de Fujifilm GFX Serie: de GFX100 II systeemcamera, de FUJINON GF55mmF1.7 R WR en twee nieuwe Tilt-Shift objectieven.

GFX100 II
De GFX100 II, een systeemcamera met grootformaat sensor, is uitgerust met een extra snelle grootformaat 102MP High Speed sensor en wordt ondersteund door de X-Processor 5 beeldverwerkingsprocessor. Deze combinatie zorgt voor een verdubbeling van de signaalleessnelheid in vergelijking met het huidige model.

Dit betekent prestatieverbeteringen op het gebied van continu opnamen (burstshots), autofocus en videoregistratie. Waar het vorige model een snelheid van 5,0 beelden per seconde haalde, schiet de GFX100 II met 8,0 beelden per seconde.

Deze toename in opnamesnelheid maakt de camera - naast modefotografie, commerciële fotografie en landschapsfotografie - nu ook uitermate geschikt voor sport-, actie- en nieuwsfotografie waarbij een hogere continu opnamesnelheid essentieel is.

De camera maakt voor het eerst gebruik van op AI-gebaseerde onderwerpherkenning in de GFX Serie wat in combinatie met autofocusalgoritmen zorgt voor goede scherpstelprestaties.

FUJINON GF55mmF1.7 R WR
De FUJINON GF55mmF1.7 R WR is een weerbestendig objectief met een vaste brandpuntsafstand van 55mm en een grootste diafragma van F1.7. Dit objectief is de meest recente toevoeging aan de GFX Serie en is ontworpen om een hoge beeldkwaliteit te realiseren.

De combinatie van een vaste brandpuntsafstand van 55mm en een zeer groot diafragma van F1.7 zorgt voor een beeldhoek die dicht bij dat van het menselijk gezichtsveld ligt, wat resulteert in een natuurlijk perspectief.

Dit objectief beschikt over een optische formule die is opgebouwd uit 14 lenselementen, verdeeld over 10 groepen. Hieronder vallen twee ED-elementen en twee asferische elementen die samenwerken om een hoge beeldresolutie en een romig bokeh effect te leveren. De beeldkwaliteit en het oplossende vermogen worden versterkt door de grote beeldsensor in de camera.

Dit nieuwe 55mm objectief biedt fotografen een breed scala aan mogelijkheden, van alledaagse opnames tot professionele portretten.

Nieuwe Tilt-Shift objectieven
De twee nieuwe Tilt-Shift objectieven voor de GFX Serie systeemcamera's zijn de GF30mmF5.6 T/S en de GF110mmF5.6 T/S.

De GF30mmF5.6 T/S is een groothoek tilt-shift objectief met een brandpuntsafstand van 30mm, wat equivalent staat aan 24mm in het 35mm filmformaat. Dit objectief onderdrukt veelvoorkomende problemen die kenmerkend zijn voor groothoekobjectieven, zoals vervorming en ghosting, waardoor er een hoogwaardig en gedetailleerd beeld ontstaat.

Dit objectief is bij uitstek geschikt voor landschapsfotografie, waarbij alles in het beeldkader scherp moet zijn - van het gras op de voorgrond tot aan een verre horizon. Daarnaast zal dit objectief ook fotografen aanspreken die zich bezighouden met architectuurfotografie, omdat vervormingen die vaak optreden bij het fotograferen van hoge gebouwen, eenvoudig kunnen worden gecorrigeerd.

De GF110mmF5.6 T/S Macro is een mid-telefoto Tilt-Shift macro-objectief met een brandpuntsafstand van 110mm, wat equivalent is aan 87mm ten opzichte van het 35mm filmformaat. Dit objectief kent een maximale reproductieverhouding van 0,5x en onderdrukt verschillende soorten aberratie, waaronder vervorming, laterale chromatische aberratie en axiale chromatische aberratie.

Dit objectief is bijzonder geschikt voor commerciële fotografie, stilleven, reproductie- en productfotografie, waarbij de focale positie van een onderwerp in close-up door de fotograaf vrij kan worden gecontroleerd.

Zowel de GF30mmF5.6 T/S als de GF110mmF5.6 T/S Macro, bieden een tilt-functie waarmee de optische as kan worden gekanteld, en een shift-functie voor het parallel verplaatsen van de optische as. Hierdoor kan de gebruiker opzettelijk gebieden in scherptediepte en perspectief manipuleren.

De objectieven beschikken daarnaast over een draaimechanisme waarmee de kantel- en verschuivingsrichtingen naar iedere hoek kunnen worden aangepast, van loodrecht tot parallel, zonder in te boeten op beeldkwaliteit.

De Fujifilm GFX100 II systeemcamera en GF55mm objectief worden verwacht in september 2023, de GF110mmF5.6 T/S Macro en GF30mmF5.6 T/S later in het jaar.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: