Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2019

Eddy van Wessel - Het laatste Bolwerk, exodus

foto: © Eddy van Wessel, Het Laatste Bolwerk, 2019 - Winnaar Canon Zilveren Camera 2019

Stichting De Zilveren Camera heeft bekend gemaakt dat Eddy van Wessel de Canon Zilveren Camera 2019 heeft gewonnen met zijn serie Het Laatste Bolwerk.

Fotograaf Eddy van Wessel (1965) werkt in diverse conflict- en rampgebieden. Zijn foto’s worden gepubliceerd in internationale tijdschriften zoals Stern, Paris Match, LeMonde2 en The Washington Post Magazine. Eddy won eerder in 2012 de Zilveren Camera voor zijn serie van het stedelijk slagveld in Aleppo.

Tweemaal was hij fotojournalist van het jaar. Hij won tevens de Zilveren Camera 2015 voor zijn serie Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47. Deze foto’s brengen de strijd tegen IS in Irak en Syrië in beeld.

foto: © Eddy van Wessel, Het Laatste Bolwerk, 2019 - Winnaar Canon Zilveren Camera 2019)
foto: © Eddy van Wessel, Het Laatste Bolwerk, 2019 - Winnaar Canon Zilveren Camera 2019

Eddy van Wessel wint hiermee de Canon Zilveren Camera voor de derde keer. Hij is hiermee de eerste in 54 jaar tijd die de prijs voor de derde keer wint. Ben van Meerendonck won de prijs drie keer: in 1950, 1958 en 1966.

Juryvoorzitter van Stichting De Zilveren Camera Marc Prüst: "Dit jaar resulteerde de stemming in een overtuigende keuze voor de serie uit het oorlogsgebied in Syrië waar Eddy van Wessel in maart de val van de laatste nederzetting van Islamitische Staat, Baghuz, vastlegde. Een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad."

Ilvy Njiokiktjien - Born Free
foto: © Ilvy Njiokiktjien - Born Free

De winnaar van de Prijs voor Storytelling is Ilvy Njiokiktjien met haar serie Born Free, de NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar is voor Marcel van Hoorn met Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race, en de Paul Peters Fotoprijs is gewonnen door Sabine van Wechem met In de ban van Hilmano.

Alle categorie- en prijzenwinnaars en alle nummers 2 en 3 van iedere categorie zijn te zien in Museum Hilversum van 2 februari t/m 22 maart 2020.
In Museum Hilversum kan er van 2 februari t/m 22 maart door het publiek gestemd worden op één van de tien geselecteerde foto's voor de Publieksprijs.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: