Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Bart van Leeuwen - Nabelichting

27 April 2012 verschijnt Nabelichting, een autobiografisch verslag van gebeurtenissen uit het leven van Bart van Leeuwen.

'Het was 1976, ik was zesentwintig en voor het eerst in New York. Weliswaar een jaar later dan ik me voorgenomen had, maar ik was er. Ooit had ik mezelf wijs gemaakt dat je voor je vijfentwintigste in Amerika geweest moest zijn, anders schoot het niet op, maar ik was een hoop tijd kwijtgeraakt met van alles en nog wat horende bij mijn werk als modefotograaf…’

foto: © Bart van Leeuwen - Amsterdam 1975 Annemarie Staircase
foto: © Bart van Leeuwen - Amsterdam 1975 Annemarie Staircase

Gedurende drie decennia was hij één van Nederlands toonaangevende (mode)fotografen. Hij werkte voor tijdschriften als Avenue, Esquire, Playboy, i-D en Wallpaper en reclamebureaus in binnen- en buitenland met modellen als Apollonia van Ravenstein, Pat Cleveland, Linda Spierings en Yfke Sturm.

Hij reisde de wereld rond en ontmoette talloze beroemdheden uit de wereld van kunst en cultuur zoals Andy Warhol, Mick Jagger, Anna Wintour, W.F. Hermans, Jerry Hall, Mathilde Willink, Paul Huf, Sylvia Kristel, Charlotte Mutsaers, Margriet de Moor, Herman Brood, Carice van Houten, Adriaan van Dis e.v.a. Enige jaren geleden heeft hij na de diagnose Myasthenia Gravis zijn werkzaamheden moeten beëindigen.

foto: © Bart van Leeuwen - Amsterdam 1967 Kromboomssloot
foto: © Bart van Leeuwen - Amsterdam 1967 Kromboomssloot

Zijn boek gaat over zijn werk, zijn visie op fotografie, kunst en mode, zijn jeugd in het Amsterdamse kunstenaarsmilieu van de jaren ’50 -’60, over de mensen die hij fotografeerde, de beroemdheden die hij ontmoette, zijn reizen naar India, Afghanistan, New York, Miami, het Amazonegebied en de Caraïben. En wat er gebeurt als alles in één keer wegvalt.

‘Mijn leven was als een feest zonder einde. Het kon niet op. Ik reisde en fotografeerde, gaf lezingen, hield exposities, had het helemaal voor elkaar,… Maar plotseling was het allemaal voorbij en het leven leek zinloos nu ik niet meer in staat was uitdrukking te geven aan m’n gevoel. Eén ding was duidelijk, ik moest iets anders verzinnen om opnieuw inhoud te geven aan mijn bestaan...’Lees meer over Bart van Leeuwen op deze site.

Nabelichting - Bart van Leeuwen
Pagina's: 216
Prijs: € 17,50
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij
ISBN: 9789078905561

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: