Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Modefotograaf Bart van Leeuwen

De favoriete foto van modefotograaf Bart van Leeuwen

'Een echt 'favoriete' foto heb ik niet, dan zou ik een heleboel foto’s tot tweede keus moeten bombarderen, maar deze van Apollonia van Ravenstein in een avondjurk van Frank Govers, in 1985 in Napels geschoten voor het inmiddels legendarische tijdschrift Avenue, voldoet wel aan een aantal eisen die ik aan een 'goede' foto stel.

Op de eerste plaats moet hij prettig zijn om naar te kijken, has to please the eye, dat is iets onbewusts, daarnaast moet hij een eenmalig, uniek moment uitdrukken. Ook moet de foto iets van een verhaal vertellen, de fantasie of het denken stimuleren, met inbegrip van wat er buiten het kader zou kunnen gebeuren.

Verder moet hij niet bedacht of gecomponeerd lijken te zijn wat betreft licht en compositie, dus ongeconstrueerd, ongedwongen, naturel, direct vanuit het gevoel gemaakt, spontaan en ongekunsteld.

‍foto: Bart van Leeuwen - Apollonia van Ravenstein in een avondjurk van Frank Govers
‍foto: Bart van Leeuwen

Ik hou er niet van als je onmiddellijk aan de techniek, licht, locatie, pose of decor, kunt zien dat er flink over de foto is nagedacht, dat hij kunstmatig tot stand is gekomen, dat het iets moet voorstellen wat het eigenlijk niet is…

Ik werk nu al een aantal jaren niet meer maar vond het altijd een van de leukste kanten van m’n vak om te zien wat er ging gebeuren als ik met modellen, stylisten en visagisten de realiteit opzocht, zij het gericht, de straat op ging om het in de fotografie zo enorm belangrijke toeval een kans te geven. Dan werd alles in ene echt en kon ik, terwijl het om mode of advertising ging, als een documentairefotograaf te werk gaan.

Maar schijn bedriegt en niets is wat het lijkt, dat blijft…'

Tekst: Bart van Leeuwen

Naam: Bart van Leeuwen (1950)
Woonplaats: Amsterdam 

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: