Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

75 Jaar Vrijheid in Beeld - Sacha de Boer

Drie gevechtsvliegtuigen in de lucht 2019 Terneuzen, zwartwit foto van Sacha de Boer - 75 jaar vrijheid in beeld, isbn 9789083103532
foto: © Sacha de Boer - 75 Jaar Vrijheid in Beeld - Terneuzen 31 augustus 2019

In 75 jaar vrijheid in beeld laat fotograaf Sacha de Boer ons een herinnering zien, vastgelegd in het heden. Met de blik vooruit.

Een feestende meute trekt door de straten. Schouder aan schouder, hand in hand. Een moeder, een buurvrouw, een docent met zijn leerlingen, buurtgenoten, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Een veteraan houdt zijn herinnering levend voor de volgende generatie. Gelach, gejuich. Maar ook verdriet, bezinning, stilte. Toen, nu. Nederland staat stil, blikt terug, gaat vooruit. Ons land viert en herdenkt 75 jaar vrijheid.

foto: © Sacha de Boer - 75 Jaar Vrijheid in Beeld - Arnhem, Bridge to Liberation, 20 september 2019
foto: © Roemer Overdiep - 75 Jaar Vrijheid in Beeld - Arnhem, Bridge to Liberation, 20 september 2019

Zo groots en meeslepend begon het op 31 augustus 2019 in Terneuzen, de start van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid. Zo ingetogen was het vanaf maart 2020, toen Covid-19 vat kreeg op dit bijzondere lustrum. De 4 mei-herdenking vond plaats op een bijna lege dam.

Door de ogen van fotograaf Sacha de Boer worden we meegenomen op een visuele tijdreis door het land. Haar prachtige zwart-wit foto’s doen ons af en toe twijfelen of we naar het verleden of het heden kijken. Een groep soldaten loopt ons voorbij alsof het 75 jaar geleden is. Maar dan opeens valt links op diezelfde foto een cameraploeg op met moderne filmapparatuur en realiseren we ons dat de foto's recent zijn gemaakt.

75 Jaar Vrijheid in Beeld - © Sacha de Boer - Airborne luchtlandingen herdenking op Ginkelse Heide, vrouw maakt foto's met mobiel en man en kind met verrekijker
foto: © Sacha de Boer - 75 Jaar Vrijheid in Beeld - Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide

Het boek is een afspiegeling van de vele honderden kleine en grote projecten die het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) tijdens dit lustrum mede mogelijk heeft gemaakt. Het boek 75 jaar vrijheid in beeld helpt ons eraan herinneren hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn.

Tijdens 25 bijzondere projecten en evenementen legde Sacha met haar camera vast hoe mensen in heel het land persoonlijk betrokken zijn en geraakt of geïnspireerd werden door 75 jaar vrijheid. Sacha de Boer reisde door heel Nederland en zocht naar de emotie en beleving achter bijzondere momenten en plekken van betekenis.

75 Jaar Vrijheid in Beeld - © Sacha de Boer - De Kunst van Vrijheid in Werkendam, 4 jonge mensen in zwart-wit
foto: © Sacha de Boer - 75 Jaar Vrijheid in Beeld - Werkendam, De Kunst van Vrijheid

Dit is misschien wel de laatste mogelijkheid om deze getuigenissen te verzamelen en te bewaren voor volgende generaties. Het belang hiervan mag niet onderschat worden. Het leert ons dat vrede en vrijheid geen vanzelfsprekendheid zijn maar vloeibare begrippen; iets dat continu opnieuw bevraagd moet worden en waar we continu aan moeten werken.

Arnhem - Bridge to Liberation: op 20 september 2019 verzamelden zich duizenden mensen aan de voet van de John Frostbrug, de locatie waar destijds het zwaartepunt van de slag om Arnhem plaatsvond.

Ginkelse Heide - Herdenking en Airborne Luchtlandingen: op de Ginkelse Heide landden in september 1944 duizenden Britse parachutisten. De 75ste Herdenking was de drukst bezochtste Airborne ooit.

Werkendam - De Kunst van Vrijheid: bijeenkomst bij een kunstinstallatie over volharding, over gewone mensen, wachtend op het eindigen van de wreedheid van de oorlog, van alle oorlogen, zodat ze in vrede kunnen voortleven.

75 Jaar Vrijheid in Beeld - Sacha de Boer & vfonds
Pagina's: 224
Prijs: € 49,95
Uitgever: Uitgeverij Komma
ISBN: 9789083103532

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: