Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Worldwide Pinhole Photography Day

Zondag 27 april is het Wereld-Gaatjescameradag. Op die dag gaan wereldwijd vele pinhole-fotografen aan de slag. De resultaten komen op een gezamenlijke site.

Resultaten van hetzelfde evenement vorig jaar zijn te zien op de website van de organisatie. In diverse landen over de hele wereld worden op de bewuste dag ook workshops georganiseerd.

Basic

Pinhole photography is de meest pure vorm van fotografie. Een lichtdicht doosje of busje met daarin een stukje film of lichtgevoelig fotopapier, en een klein gaatje dat het beeld doorlaat. Géén lens, dat is de truc van de gaatjescamera.

De basics zijn simpel en maken klaarhelder hoe fotografische beeldvorming werkt; vanuit de gaatjescamera is ook weer heel goed uit te leggen hoe lenzen, beeldhoeken en brandpuntsafstanden werken. We gaan daar op Fotografie.nl zeker nog eens aandacht aan besteden.

pinhole camera's
foto: Jetse Reijenga

Camera was again my Twinings Earl Grey Tea tin can, with a 10 cm focal length pinhole. Exposure 60 seconds on long expired Agfa B&W paper on a sunny day. Developed, scanned, and processed (mirrored, positive, contrast, gamma correction) in Irfanview.

Hoe kleiner het gaatje en hoe gaver de randen van het gaatje, des te scherper kan het beeld worden. Pinhole-fotografen deinzen dan ook niet terug voor belichtingstijden van vele seconden (bij daglicht), waardoor je werkt onder omstandigheden die ook golden in de pioniersdagen van de fotografie.

Géén lens, dat is de truc van de gaatjescamera

Gaatjescamerafotografie is archaïsch, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Er zijn aardig wat ondernemers/liefhebbers op garage-zolderkamerniveau bezig om camera’s te bouwen. Op Flickr.com heb je bijvoorbeeld Pinhole-Pools, en tik je pinhole in op Google, dan gaat er een wereld voor je open.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: