Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars Sony World Photography Awards 2023

Photographer of the Year 2023 voor de World Photography Organisation

De World Photography Organization kondigt de winnaars van de Sony World Photography Awards 2023 aan. De titel Photographer of the Year 2023 wordt toegekend aan Edgar Martins (Portugal) voor Our War, een serie portretten ter ere van Martins' vriend, fotojournalist Anton Hammerl, die in 2011 tijdens de Libische burgeroorlog om het leven kwam.

Edgar Martins wint samen met deze titel de bijbehorende geldprijs van $ 25.000 (USD) en digitale beeldapparatuur van Sony. Daarnaast krijgt Martins een solopresentatie van zijn werk als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling van volgend jaar. Deze mogelijkheid stelt fotografen in staat hun winnende project verder te ontwikkelen of een gloednieuw oeuvre tentoon te stellen, waardoor ze extra bekendheid krijgen voor hun werk.

foto: © Edgar Martins, Portugal, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Our War van Edgar Martins (Portugal) is een origineel eerbetoon aan de overleden vriend van de fotograaf, de fotojournalist Anton Hammerl, die op 5 april 2011 werd ontvoerd en vermoord door regeringsmilities tijdens de Libische burgeroorlog.

Gefrustreerd door mislukte pogingen om de verblijfplaats van het laatste stoffelijk overschot van zijn vriend te achterhalen, nam Martins het heft in eigen handen en reisde naar Libië. Hij werd heimelijk binnengebracht door een benzinesmokkelaar en stond meteen voor enorme uitdagingen in zo'n onstabiele omgeving. Zich realiserend dat hij geen grondig en onafhankelijk onderzoek zou kunnen uitvoeren, koos Martins ervoor om na te denken over de vraag: "hoe vertel je een verhaal als er geen getuige is, geen getuigenis, geen bewijs, geen onderwerp?".

© Edgar Martins, Portugal, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

In Our War verwijst Martins naar de afwezige centrale figuur door middel van een reeks portretten van de mensen waarmee Hammerl banden had en degenen die betrokken waren bij de gevechten (vrijheidsstrijders of hun nakomelingen, ex-milities, lokale bewoners, Gaddafi-loyalisten of lookalikes).

Ze werden gekozen omdat ze ofwel op hem leken, vergelijkbare ideeën en overtuigingen hadden, of Martins aan Hammerl deden denken in de verschillende stadia van hun vriendschap. Het project verkent het idee van afwezigheid, het documenteren, rouwen en eren van een onderwerp, en het reflecteert de rol van fotografie in een conflictgebied.

Uit de tien winnaars in de open categorie van de wedstrijd is Dinorah Graue Obscura (Mexico) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2023, zij ontvangt een prijs van $ 5.000 plus Sony apparatuur voor haar pakkende foto getiteld Mighty Pair, in de categorie Natural World & Wildlife.

© Dinorah Graue Obscura, Mexico, Open Photographer of the Year, Open Competition, Natural World & Wildlife, Sony World Photography Awards 2023

De zwart-witfoto toont een paar kuifcaracara-vogels in Zuid-Texas, samen op een tak neergestreken en starend in dezelfde richting. De fotograaf had het gevoel alsof de majestueuze roofvogels bijna voor de camera poseerden, terwijl ze roerloos en identiek buiten het kader staarden.

De tentoonstelling van Sony World Photography Awards 2023 is te bezoeken van 14 april tot 1 mei 2023 in Somerset House, in Londen, met meer dan tweehonderd prints en honderden extra afbeeldingen in digitale displays van winnende en genomineerde fotografen. Ook worden werken gepresenteerd van de Outstanding Contribution to Photography van dit jaar, van de gewaardeerde Japanse fotograaf Rinko Kawauchi.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: