Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Werner Bischof in bevrijd Nederland

Bij de tentoonstelling 'Werner Bischof - Standpunten' heeft het Fotomuseum Den Haag een Nederlandstalige uitgave samengesteld, getiteld 'Werner Bischof in bevrijd Nederland' (Lecturis).

De Zwitserse Magnum-fotograaf Werner Bischof (1916-1954) werkte als fotojournalist voor tijdschriften als Life en Picture Post. In de twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre.

foto van werner bischof van een vliegtuigbasis in zwartwit met een deux cheveaux op voorgrond
‍foto: © Werner Bischof / Magnum Photos

Bischofs faam begon toen hij vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog verslag deed van ontredderde mensen in getroffen steden in West-Europa, waar hij, zoals hij het zelf noemt, ‘het gezicht van de lijdende mens’ vastlegt. Zo belandde hij november-december 1945 in het gehavende Nederland. Hij kwam binnen in Limburg, reisde door naar Amsterdam, via Schiphol naar Den Haag en Scheveningen en tenslotte naar Zeeland, waar hij het overstroomde Walcheren vastlegde.

De foto’s die Werner Bischof in Nederland maakte, waarvan er hier twintig voor het eerst worden gepubliceerd, geven een indringend beeld van de puinhopen en het leed in die koude maanden toen de euforie van de bevrijding langzaam wegebde en de grootschalige wederopbouw nog moest beginnen.

Wim van Sinderen is senior curator van het Fotomuseum Den Haag en conservator van de fotografiecollectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Lees hier meer over de tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag.

Werner Bischof in bevrijd Nederland, november 1945 - tekst Wim van Sinderen
Pagina's: 96
Prijs: € 19,95
Uitgever: Uitgeverij Lecturis
ISBN: 9789462262171

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: