Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vernieuwde camerasensor-technologie van Sony

foto van de ijsgrotten in Vatnajokull
foto: Mikael Buck

Met de vernieuwde camerasensor-technologie van Sony zijn er nog niet eerder vertoonde beelden van de IJslandse grotten vastgelegd. In deze fotoreeks worden de fijne details van de ijsgrotten in Vatnajokull, IJsland weergegeven. Elk jaar verschuift en verandert de Vatnajokull-gletsjer, waardoor complexe grotsystemen gedurende slechts enkele weken bloot komen te liggen. Ook de stromende watervallen en ijzige tunnels zijn gefotografeerd.

Fotograaf Mikael Buck en de lokale gidsen Einar Runar Sigurdsson en Helen Maria verkenden de ijsgrotten met Sony digitale camera's, waaronder de α7R II, die een van achteren verlichte full-frame sensor bevat en een hoge resolutie heeft. Tevens namen zij de RX10 II en de RX100 IV mee.

Deze compacte modellen zijn voorzien van een gestapelde Exmor RS CMOS-sensor en daardoor zeer geschikt voor omstandigheden met weinig licht. De foto’s zijn geproduceerd zonder gebruik te maken van externe hulpmiddelen. Er is enkel met het natuurlijke licht uit de ijsgrotten gewerkt.

Met de mogelijkheden voor low light-fotografie kunnen prachtige beelden zoals deze worden vastgelegd

In de fotoreeks zijn de grotten tot leven gebracht, waarbij de curven van de sculpturen, de structuur van de ijspegels en marmerachtige textuur van de grotmuren zichtbaar zijn. De waterwegen die in de bevroren grotten stromen, maar ook de watervallen die de blauwe muren van de grot transformeren, zijn op beeld vastgelegd. Buck heeft ook foto's genomen van een ervaren plaatselijke klimmer die de ijzige muren beklom om de omvang van de grot te demonstreren.

foto van Mikael Buck van Ijslandse grotspleet
foto: Mikael Buck

Helen Maria van Local Guide – IJslands oudste berggidsenbedrijf – zegt hierover: "Ik verken deze ijsgrotten nu al jaren met Local Guide. In deze grotten mogen vertoeven is echt een privilege. Wetende dat het om een dergelijk vluchtig fenomeen gaat, maakt het zelfs nog meer bijzonder. De mogelijkheid om deze natuur nu meer gedetailleerd vast te leggen dankzij de sensortechnologie van Sony is een mooie ervaring."

foto van Mikael Buck van Ijslandse grot
foto: Mikael Buck

Yann Salmon Legagneur, hoofd Product Marketing, Digital Imaging voor Sony Europa, vervolgt: "Deze foto's zouden enkele jaren geleden niet mogelijk zijn geweest zonder een omvangrijke kit, verlichting en andere toebehoren naar de gletsjer mee te nemen - wat een fotograaf alleen maar zou belasten. De sensoren in Sony’s α7- en RX-camera's zorgen ervoor dat een fotograaf alleen een camera met een kleine vormfactor nodig heeft. Met de mogelijkheden voor low light-fotografie kunnen prachtige beelden zoals deze worden vastgelegd."

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: