Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vergelijking camera iPhone 8 en iPhone X

Hoewel Apple de iPhone 8 en iPhone X in hetzelfde jaar uitbracht, verschillen de twee toestellen vooral wat de camera betreft flink van elkaar. In deze vergelijking zetten we de twee tegenover elkaar.

Apple deed in 2017 iets nieuws: het bedrijf onthulde in september drie nieuwe iPhones: de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X.

band aan het optreden
iPhone X

Hoewel de drie iPhones van vorig jaar veel overeenkomsten vertonen, verschillen ze vooral op het gebied van de camera flink. De iPhone X is een paar honderd euro duurder dan de 8, maar daarvoor krijg je wel een toestel dat een stuk betere foto's maakt.

Specificaties op een rij

Dat zie je al als je de specificaties naast elkaar zet. De iPhone X is uitgerust met een dubbele 12 megapixelcamera, met een f/1,8 diafragma groothoeklens en een f/2,4 diafragma telelens. Beide lenzen hebben bovendien optische beeldstabilisatie, zodat je foto's en vooral je video's minder snel bewegen.

De iPhone 8 heeft een enkele 12 megapixel groothoeklens met een diafragma van f/1,8. Ook dit toestel doet zijn best om stil te blijven staan dankzij optische beeldstabilisatie. 

avondfotografie strand en vuurwerk
iPhone 8

Beide iPhones doen er ook wat software betreft alles aan om je foto's te verbeteren. Door bijvoorbeeld pixels beter te verwerken en ondersteuning voor bredere kleurregistratie. Ook heeft Apple een nieuwe beeldsignaalprocessor ontworpen die mensen, bewegingen en belichting herkent en hier zelfstandig de foto op aanpast. Met beide iPhones kun je video's in 4K kwaliteit opnemen.

Voordelen van de iPhone X camera

Het voordeel van de iPhone X ten opzichte van de iPhone 8 is vooral te danken aan de dubbele cameralens op de achterkant, terwijl de iPhone 8 het nog met een enkele lens moet doen. Dit maakt het voor de X mogelijk om optisch te zoomen, waardoor je het beeld dichterbij kunt halen maar niet op kwaliteit inlevert. Daarnaast kun je nog digitaal zoomen tot 10 keer op de iPhone X, en tot 5 keer op de iPhone 8, al wordt het beeld hiervan wel snel een stuk minder scherp.

disneyland
iPhone X

Speciaal voor de iPhone X heeft Apple de standaard Camera-app ook aangepast. Zo is er een speciale zoom-knop toegevoegd waarmee je gemakkelijk eenhandig kunt zoomen. Ook heeft de iPhone X een aantal camerafuncties die de iPhone 8 niet heeft. 

Zowel de Portretbelichting als de Portretmodus zijn exclusief beschikbaar voor iPhones met een dubbele cameralens. Met de Portretstand kun je kunstmatig het beeld vervagen, zodat je een 'bokeh-effect' simuleert. Hiermee vervaagt de achtergrond van je foto, zodat een object of persoon op de voorgrond extra goed opvalt. Portretbelichting doet iets soortgelijks door kunstmatig belichting te simuleren, zodat het net lijkt alsof iemand in de spotlights staat.

twee ossen in een heide
iPhone 8

In de praktijk

In deze vergelijking zal het niemand verbazen dat de iPhone X als winnaar uit de bus komt, het toestel is duurder en heeft een dubbele lens die meer functies mogelijk maakt. Toch zijn veel van de innovaties die Apple in 2017 introduceerde net zo goed op de iPhone 8 te vinden. Dit zorgt er onder meer voor dat kleuren veel mooier zijn dan op voorgaande toestellen, het apparaat ook in het donker betere kwaliteit oplevert dankzij beeldstabilisatie en door de slimme beeldherkenning de plaatjes automatisch focussen op hetgeen wat jij vast wil leggen.

lieveheersbeestje op blauw
iPhone X
gele bloemen in aarde
iPhone 8

In dit artikel hebben we foto's van de iPhone 8 en van de iPhone X geplaatst. Let hierbij vooral op de kleinere details, zeker bij foto's die in de avonduren gemaakt zijn is te zien dat de iPhone X hier betere kwaliteit aflevert. Toch liggen de twee relatief dicht bij elkaar, zodat een doorsnee iPhone-gebruiker niet heel veel mist als hij of zij een 8 boven de X verkiest.

Dat maakt van de iPhone X vooral een smartphone voor mensen die fotografie serieus nemen. Ben jij iemand die graag speelt met belichting en ook naderhand een RAW-foto wilt bewerken in een app als Halide? Dan raden we aan om voor de superieure camera van de iPhone X te kiezen. 

Maak je zo nu en dan een foto met je iPhone en hoef je niet in te zoomen of speciale portretfuncties te gebruiken? Dan is de iPhone 8 ook een uitstekende smartphone-camera die je ook al je vakantiefoto's kunt toevertrouwen. 

De prijzen van deze twee iPhones gaan vanaf september bovendien omlaag, omdat Apple dan de iPhone 2018 presenteert. Dit toestel zal de camera wederom naar een nieuw niveau tillen, al doet dit natuurlijk geen afbreuk aan de kwaliteit die de iPhone X en 8 nu al hebben.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: