Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor het maken van een zakelijke profielfoto

foto: © LINK fotografie

Wil jij graag goede zakelijke portretten schieten? Wil je weten wat een profielfoto echt goed maakt? Wat dé sleutel tot goede (zakelijke) portretfotografie is?
Hieronder vind je zeven tips die jou leren hoe jij goede zakelijke profielfoto’s maakt.

Voorafgaand aan de fotoshoot

Tip 1: Overleg met het model
“You never get a second chance to make a first impression”. Het is iets waar we in dit digitale tijdperk niet omheen kunnen. Online is een profielfoto bepalend voor de kansen die iemand wel of niet krijgt. Een profielfoto laat de eerste (en meest bepalende) indruk achter. Het is belangrijk dat het model zich hier bewust van is en weet wat hij of zij wil uitstralen op een profielfoto.  

foto: © LINK fotografie - lachende dame
foto: © LINK fotografie

Welke kant wil iemand van zichzelf laten zien? Je kunt je voorstellen dat iemand die in de zorg werkt iets anders wil uitstralen op LinkedIn, dan de manager van de ING. Bespreek dit samen met het model, voorafgaand aan de fotoshoot. Stel de juiste vragen en probeer dieper in te gaan op de antwoorden. Wil jij de drie pijlers van een goede uitstraling weten, die áltijd werken? Dat vertel ik je in tip 5.

Tip 2: Geef tips voor de fotoshoot
Geef voorafgaand aan jullie afspraak tips aan het model over hoe hij/zij goed beslagen ten ijs kan komen bij de fotoshoot. Denk hierbij aan kleding, make-up en uitgerust in de studio verschijnen. Waar moet je allemaal aan denken?

Aanwezigheid & de tijd nemen

Tip 3: Stel het model op zijn/haar gemak
Voor veel mensen is op de foto gaan erg spannend. Naast spreken in het openbaar is het een van de meest voorkomende oorzaken van angstzweet. Stel het model daarom op het gemak. Neem de tijd om wat te kletsen. Heb het over koetjes en kalfjes, bespreek nog eens waar jullie het aan de telefoon al over hadden en wees oprecht geïnteresseerd. Doe dit zowel voor als tijdens de fotoshoot.

foto: © LINK fotografie - man maakt portretfoto van klant
foto: © LINK fotografie

Tip 4: Zorg ervoor dat je zelf ontspannen bent
Zorg ervoor dat je zelf ook rustig en ontspannen bent. Dan kan het model wat meeliften op deze vibe. Alleen wanneer jullie je beiden op het gemak voelen kan er een goede foto gemaakt worden. Vind je het lastig om een gesprek op gang te houden of écht contact te maken? Zoek dan eens wat gespreks- en communicatietechnieken op. Portretfotografie draait immers om goede coaching en communicatie. Probeer bijvoorbeeld rapport te maken door lichaamstaal subtiel te spiegelen of ga mee in iemands woordkeuze. Je zult meteen merken dat jullie hierdoor meer op een lijn zitten.

Coaching (coaching is key!)

Tip 5: Coach het model naar de gewenste uitstraling
Met bovenstaande tips heb je de basis gelegd voor een fijne shoot. Nu is het moment aangebroken om actief te werken aan iemands uitstraling.

Wat is de kern van een goed zakelijk portret? Charisma. Oftewel: ontspanning, hartelijkheid en zelfverzekerdheid. Hoe kom je daar? Door coaching. Het is aan jou om het model in een charismatische gemoedstoestand te brengen. Zonder coaching krijgen we een holle blik, en dat is nou juist wat we níet willen.

Werk aan charisma door te focussen op lichaamshouding en oprechte emoties. Hierbij is het belangrijk dat je goed contact blijft maken en iemand op zijn of haar gemak stelt (zie tip 3 en 4). Geef enkel positieve feedback, en probeer het model zich zelfverzekerd te laten voelen. Als iemand erg onzeker is, kun je bijvoorbeeld de ‘power pose’ of visualisatie-oefeningen gebruiken. Een goede lichaamshouding en ontspannen ademhaling zijn essentieel voor een krachtige uitstraling op de foto. Wil je een oprechte glimlach vastleggen? Vraag het model niet om te lachen, maar maak een grapje of die iets anders geks. Het maakt niet zo veel uit wát je uit de kast haalt, als het maar werkt.

foto: © LINK fotografie - model in pak
foto: © LINK fotografie

Tip 6: Weet om te gaan met spanning
Zoals ik eerder al schreef: voor velen is op de foto gaan best spannend. Zorg er daarom voor dat je weet hoe je met deze spanning omgaat. De een uit spanning door te bevriezen, de ander kruipt weg. Weer een ander zal zich juist baldadig of afwerend opstellen. Zorg er dus voor dat je met al deze reacties om kunt gaan. We willen geen zenuwen op de foto, maar ontspanning, hartelijkheid en zelfverzekerdheid.

Het eindresultaat

Tip 7: Bekijk samen de foto’s en geef advies
Wanneer de foto’s zijn gemaakt zijn is het tijd om de ‘winnaar’ te selecteren. Veel mensen vinden het vreemd om zichzelf terug te zien op een professionele foto en kunnen daardoor erg kritisch zijn of zichzelf niet ‘herkennen’.

Door goede coaching heb jij bijvoorbeeld een krachtige blik gevangen. Jij ziet meteen dat het een fantastische foto is. Het model kan het echter moeilijk vinden om zichzelf zo terug te zien. De foto komt niet overeen met het beeld wat hij of zij herkent van de spiegel. Of er wordt teveel op het uiterlijk gelet: zij vindt haar neus te groot en volgens hem zit zijn haar niet goed. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt kan het best confronterend zijn om een krachtige foto van jezelf te zien. Je herkent jezelf niet.

Leg in dat geval uit wat jij ziet: een krachtige uitstraling, van een zelfverzekerd persoon. Neem hun onzekerheden serieus, en ga er zeker niet tegenin. Vertel in plaats daarvan dat zij de enigen zijn die letten op details in hun uiterlijk. Wanneer onzekerheid in de weg zit, is het aan jou om hen te overtuigen van een goede profielfoto.

Want: met de juiste coaching is een goede professionele profielfoto een logisch gevolg! :)

LINK Fotografie is gespecialiseerd in zakelijke portretfotografie en zakelijke profielfoto’s voor LinkedIn.  

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: