Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor fotografie op tien toplocaties

Op reis gaan naar gebieden die ver weg zijn betekent nieuwe inspiratie voor je fotografie. Onbekende locaties zijn een extra uitdaging, maar vooral de echte 'off-the-grid' locaties, waar je telefoon geen verbinding meer heeft met internet, bieden kansen om unieke foto's te maken in ongerepte landschappen.

Op de website van Carphone Warehouse vind je een overzicht van de top 10 meest fotografeerbare locaties. Dit kan je helpen bij het maken van een keuze uit de talloze off-the-grid bestemmingen. Bekijk hieronder een selectie van leuke voorbeelden uit de lijst van bestemmingen voorzien van een aantal handige cameratips speciaal voor deze gebieden.

Eilanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Galápagoseilanden van Ecuador komen niet alleen op de eerste plaats maar ze zijn ook onderdeel van UNESCO-werelderfgoed en echt een lust voor het oog. De eilanden zijn beroemd om hun reuzenschildpadden en ongewone planten en dieren in het wild en niet te vergeten prachtige stranden.

foto van Galápagoseilanden
foto: Galápagoseilanden

Fotografietip voor de Galápagos-eilanden: richt je camera op de reuzenschildpadden - ze zijn traag in hun beweging waardoor je gemakkelijker een shot kunt maken. Gebruik de regel van derden voor compositie om de focus te houden op hun fijn gerimpelde gezichten. Plaats voor het beste resultaat hun gezicht in het onderste derde deel van de foto zodat je meer van het terrein achter en om hen heen kunt laten zien (gebruik een laag diafragmagetal om precies de juiste hoeveelheid achtergrondonscherpte te krijgen). 

Als schildpadden niet jouw ding zijn; zeeleguanen zijn ook opvallende dieren voor bijvoorbeeld zwart-wit natuurfotografie.

foto van reuzenschildpad onder water bij koraal
foto: Reuzenschildpad

Een ander eiland van het werelderfgoed (op de 8e plaats op de lijst met meest fotografeerbare locaties) zijn de Rock Islands van Palau ook wel de Chelbachebeilanden genoemd. Deze prachtige eilanden zijn een populaire duikbestemming, met veel kwallen en dolfijnen.

Rustige lagunes

De Marovo-lagune op de Salomonseilanden staan op de tweede plaats en niet zonder reden. De kristalheldere Pacific-lagune heeft een dubbel barrier reef - een zeldzaam fenomeen dat slechts op een handvol locaties over de hele wereld te zien is.

Thuis kun je twee foto's combineren voor een verbluffend resultaat...

Om de beste foto's van de Marovo-lagune te maken, moet je op een rustige dag per boot of kajak vertrekken. Gebruik een waterdichte camera of een camera-onderwaterhuis en neem een aantal mooie half underwater shots in het ondiepe water. Gebruik de modus voor diafragmavoorkeuze en pas naar wens belichtingscompensatie toe (+0.3 werkt over het algemeen goed). Een handige tip als je je camera eenmaal in het water hebt geplaatst, is om je camera voorzichtig heen en weer te zwaaien. Hiermee maak je een kleine golf die een extra dimensie toevoegt aan de opnamen. 

Maak de beelden nog rijker door de lokale bevolking (heel vriendelijk) te vragen of ze willen poseren.

vrouw die visnet moet maken en man ernaast
foto: Vrouw herstelt visnet

De Arno-atol op de Marshalleilanden omvat maar liefst drie verschillende lagunes, elk omringd door wit zand en tropisch groen.

Bewegend water

Wanneer je foto's van de Kalandula-watervallen in Angola ziet kun je begrijpen waarom deze op de derde plaats in de top tien staan. De spectaculaire 105 meter hoge, hoefijzervormige watervallen vormen een indrukwekkende achtergrond voor het weelderige regenwoud eromheen.

Hoewel er een uitkijkplatform is aan de top van de watervallen, kun je een beter uitzicht krijgen door een inwoner te betalen om je naar de rivier en de voet van de waterval te leiden. Voor het vastleggen van de prachtige Kalandula-watervallen gebruik je een statief, groothoekzoomlens en een polarisatiefilter om het licht in evenwicht te brengen. 

foto van Kalandula waterval
foto: Kalandula waterval

Zoom in om specifieke delen van de waterval vast te leggen en probeer deze vanuit een zijaanzicht te benaderen in plaats van recht ervoor. Gebruik een klein diafragma (f / 16 om te starten) en de laagste ISO-waarde die mogelijk is. Schakel, voordat je naar een volgende opname gaat, over op een snellere sluitertijd zodat de achtergrond zonder vervaging vastgelegd kan worden. Thuis kun je de twee foto's combineren voor een verbluffend resultaat.

Ook de Wonotobo-watervallen in Suriname (op de zevende plek in de top tien) worden genoemd. Het water stroomt hier majestueus uit vier permanent stromende monden; een betoverend spektakel.

Eilandcultuur

De Kiribati-eilanden nemen een gedeelde derde plaats in op de lijst, met een prachtige heldere blauwe zee en een kleurrijk onderwaterleven. De wijdverspreide Kiribati-eilanden, die een uitgestrekt gebied van de Stille Oceaan beslaan, zijn rijk aan cultuur en wemelen van de geschiedenis.

probeer een object op de voorgrond vast te leggen om het interessanter te maken

Zoek een uitkijkpunt aan de kust om de zonsopgang of zonsondergang op de Kiribati-eilanden vast te leggen. Gebruik een telelens en experimenteer met verschillende zoomniveaus om een goede plek te vinden die kleur en contrast in evenwicht houdt en onnodige ruis reduceert. Maak je foto enigszins onderbelicht om rijkere, meer gedefinieerde kleuren te krijgen en probeer een object op de voorgrond vast te leggen om het interessanter te maken. Experimenteer met verschillende focuspunten en verander de hoeveelheid lucht of zee in je foto. 

Strand op het eiland van Samoa (Polynesie)
foto: Strand op het eiland van Samoa (Polynesie)

Neem voldoende foto's - totdat de zon verdwijnt of helemaal opkomt - om de verschillende stemmingen van de lucht vast te leggen wanneer deze verandert.

Een ander eilandparadijs op de tiende plaats op de lijst is Tuvalu (voorheen bekend als de Ellice-eilanden) in Oceanië. Een rustig verscholen Polynesisch eilanden land met prachtige lege stranden en een sterke traditionele lokale cultuur.

Natuurlijk fenomeen

De Great Blue Hole in Belize is een natuurverschijnsel dat in de loop van duizenden jaren is gevormd. Het grote zinkgat onder water is een favoriet onder duikers en biedt onderdak aan ontelbare soorten zeeleven, evenals prachtige koraalformaties.

Je zult een ervaren duiker moeten zijn om het grote blauwe gat van Belize te kunnen verkennen. Als je er eenmaal bent, heb je een paar korte minuten om de stalactieten te fotograferen die de Great Blue Hole vormen. Compenseer voor het lage licht met een hoge ISO van 400-800; of vertraag de sluitertijd tot 1/40.

Great Blue Hole
foto: Great Blue Hole

Als je geen ervaren duiker bent, kun je nog steeds geweldige onderwaterfoto's maken door te snorkelen in het nabijgelegen rif. Het rustige water nabij de Great Hole maakt het ideaal voor het fotograferen van portretten van bewegende vissen. Gebruik een 60 mm macrolens voor grotere vissen en een 100-105 mm macro voor kleinere.

Een laatste locatie uit de lijst is Morondava in Madagaskar. Op de negende plaats staat de iconische Allée des Baobabs voor verbluffende silhouetten tegen een warme zonsondergang in Madagaskar.

Baobabs Madagascar
foto: Baobabs Madagaskar

Bovenstaande lijst is natuurlijk maar een piepkleine selectie als het gaat om het fotografisch potentieel van de gehele wereld. Om nog meer inspirerende landen te verkennen, met offline-locaties, maar ook voor mooie stedelijke bestemmingen, volg je de link in het intro.

Tekst: Hannah Waters

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: