Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

The Minox Files - Mark van den Brink

The Minox Files - Mark van den Brink
foto: © The Minox Files

De Minox camera heeft met de 8x11 mm de kleinste negatieven in de analoge fotografie. Om zijn Minox-camera te laden, knipte fotograaf Mark van den Brink (Nederland, 1965) de plastic folie met de hand op maat. Hij kocht de camera in de veronderstelling dat hij – als een voyeur – de wereld om hem heen onopvallend kon fotograferen, zelfs vanuit een luie stoel. In The Minox Files het resultaat van een vernieuwend procedé van fotografie.

Tijdens zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam raakte Mark van den Brink gefascineerd door de vervorming, ruwe structuur en imperfecties die het gevolg waren van het maken van prints in de donkere kamer. Het voelde vanzelfsprekend voor zijn manier van kijken.

Tijdens een tocht door de Alpen experimenteerde hij door zijn camera aan een verrekijker of een telescoop te bevestigen, zodat de bergen dichtbij en tegelijkertijd nog verder weg aanvoelden.

foto: © The Minox Files

Het eerste product dat de naam Minox droeg, was een subminiatuurcamera, al in 1922 (Riga) bedacht en pas later uitgevonden en geproduceerd door de Baltische Duitser Walter Zapp in 1936. Van 1937 tot 1943 werd de Minox-camera vervaardigd door de Letse VEF (Valstselektrotehniskā fabrika).

Na de Tweede Wereldoorlog werd de camera echter opnieuw ontworpen en begon de productie in Duitsland. Walter Zapp had oorspronkelijk de bedoeling dat de Minox een camera zou zijn die iedereen zou kunnen gebruiken, vooral degenen die nieuw zijn in fotografie. Desalniettemin leidden de onbetaalbaar hoge productiekosten er al snel toe dat Minox meer algemeen werd geassocieerd met een luxe gadget voor de amateurfotograaf.

foto: © The Minox Files

Kort daarna, en niet al te verrassend, betrad het de gelederen van spionage als spionagecamera. Het 80x27x16 mm-formaat van het ultralichte aluminium apparaat kan gemakkelijk worden verborgen in kleding, holle boeken, tassen en koffers. Tijdens de Koude Oorlog gebruikten inlichtingendiensten ze om snapshots te maken van geheime documenten en kaarten.

En het aantal films waarin deze kleine spionagecamera speelt is eindeloos. In On Her Majesty's Secret Service (1969) gebruikte James Bond bijvoorbeeld de Minox om heimelijk de locaties van agenten met dodelijke biologische wapens vast te leggen.

The Minox - Mark van den Brink
Pagina’s: 384
Prijs: € 39,50
Uitgever: Van Zoetendaal
ISBN: 9789072532497

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: