Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Smartphonefotografie: iPhone 7 versus Galaxy S8

man op fiets maakt foto met mobiel van mooie lucht

Voor doorsnee vakantie- en familiekiekjes is het allang niet meer nodig om een compactcamera op zak te hebben. De afgelopen jaren is de kwaliteit van smartphonecamera’s dusdanig toegenomen, dat het traditionele fototoestel min of meer overbodig is geworden. Dat is ook zeker het geval bij de ‘flagships’ van Apple en Samsung: de iPhone 7 (Plus) en Galaxy S8.

Beide toestellen zijn sinds een tijdje verkrijgbaar en gooien hoge ogen, niet alleen op het gebied van design en gebruiksgemak, maar ook zeker als je kijkt naar de ingebouwde camera’s. Kijken we naar de testresultaten van onderzoeksbureau DxOMark, dan valt op dat de topsmartphones van Samsung en Apple steevast hoog scoren, ook met filmen in 4K en het vastleggen van HDR-beelden.

Apple sleutelt aan iPhone-camera

Net als zijn voorganger heeft de iPhone 7 een 12 megapixel-camera, maar daar heeft Apple wel wat aan gesleuteld. Zo heeft de sensor een groter diafragma van f/1.7, waardoor deze meer licht opvangt. In de praktijk zorgt dat ervoor dat er minder ruis in foto’s zichtbaar is, ook in situaties met een minder optimale belichting.

De verwerking van foto’s is ook verbeterd en dankzij optische beeldstabilisatie is er minder bewegingsonscherpte in zowel foto’s als video’s. Verder is het kleurengamma beter en schiet de frontcamera nu met 7 megapixel, wat zorgt voor scherpere selfies en videogesprekken.

Galaxy S8 doet weinig nieuw

De Samsung Galaxy S8 heeft nagenoeg dezelfde 12 megapixel-camera als de Galaxy S7 uit 2016. Het diafragma (f/1.7), de flitser en de grootte van de sensor en pixels zijn ongewijzigd. Wat ons betreft is dat geen enorm nadeel, want de camera van de S7 presteerde al bovengemiddeld. Foto’s zijn haarscherp, rijk in detail en levendig van kleur.

Eigenlijk kun je je aan beide toestellen (en camera’s) geen buil vallen

Vergeleken met foto’s van de iPhone 7 zien kleuren er soms wat koeler uit, maar die verschillen zijn alleen merkbaar als je foto’s direct naast elkaar legt. De grootste upgrade is te vinden aan de voorkant: daar heeft de 5 megapixel-camera plaatsgemaakt voor eentje die 8 megapixel-foto’s schiet. Ook handig is de aanwezigheid van autofocus, wat zorgt voor scherpere selfies.

Eigenlijk kun je je aan beide toestellen (en camera’s) geen buil vallen, en dat mag ook wel voor de prijs. De iPhone 7 heb je vanaf 769 euro, terwijl de Galaxy S8 een adviesprijs van 799 euro heeft.

De duurdere iPhone 7 Plus (909 euro) heeft een functie die op de eerder genoemde telefoons ontbreekt: een dubbele camera. Daarmee is het mogelijk om optisch in te zoomen, zonder kwaliteitsverlies. Ook heeft dit model een aantal interessante mogelijkheden om scherpte-diepte te creëren in je shots. Voor serieuzere hobbyfotografen is dit dé iPhone om voor te gaan, totdat Apple natuurlijk weer een opvolger lanceert in de vorm van de iPhone 8.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: