Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Rotterdam, de allereerste kleurenfoto's

In Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945 is Rotterdam na circa tachtig jaar eindelijk zichtbaar zoals het écht was: realistisch in kleur.

We kennen de indrukwekkende beelden van de vooroorlogse stad en de verwoestende effecten van het Duitse bombardement voornamelijk in zwart-wit foto’s. Het Stadsarchief Rotterdam vond driehonderd bijzondere kleurendia’s die een ander licht doen schijnen op het verleden. In deze uitgave is een selectie samengebracht van uitzonderlijke kwaliteit. De allereerste kleurendia’s geven kleur en daarmee nieuwe betekenis aan Rotterdam, toen en nu.

boek Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945

Uit de periode 1937-1945 zijn in Nederland maar weinig kleuropnamen bekend. De enkele bewaarde dia’s zijn vaak verkleurd of beschimmeld. Erfgenamen van amateurfotografen en archieven hadden nauwelijks belangstelling voor veelkleurige dia’s. 

foto's uit boek Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945

Zo bleef de herinnering aan (voor)oorlogs Rotterdam lange tijd alleen zichtbaar in zwart-wit. Totdat enkele jaren geleden het Stadsarchief Rotterdam de waarde inzag van teruggevonden kleurendia’s, deze met digitale technieken restaureerde en een bijzondere digitale collectie aanlegde van de vooroorlogse en de verwoeste stad. Het werd een rijke en gevarieerde verzameling van driehonderd dia’s gemaakt door Rotterdamse amateurfotografen.

We zien het alledaagse leven, een schijnbaar willekeurige blik op straat of gracht in de koele kleuren van ijzig winterweer of juist in de warme tinten van een zwoele zomer. Indrukwekkend zijn de foto’s van de brandende stad en de smeulende puinhopen na het bombardement, deels gemaakt door de persoonlijke fotograaf van Adolf Hitler.

Voor Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s, 1937-1945 is een keuze gemaakt uit het onbekende fotomateriaal van Richard Boske, Hendrik Sutterland, Jan Willemstijn, Jaap Tieman en Gerrit Jan Derks. Aangevuld met de oudst bekende kleurendiacollecties van Alphons Hustinx, Van Dam en Hugo Jaeger is deze selectie van hoge documentaire en cultuurhistorische waarde.

Rotterdam, de allereerste kleurenfoto's 1937-1945 - René Spork, Joop de Jong
Pagina's: 120
Prijs: € 20,00
Uitgever: Uitgeverij Diafragma
ISBN: 9789490631215

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: