Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Nièpce: maker van de eerste foto

De Fransman Joseph Nicéphore Nièpce (7 maart 1765 – 5 juli 1833) is de maker van de eerste foto, getiteld 'Point de vue de la fenetre' en waarop het uitzicht vanuit zijn werkkamer (1827).

Joseph Nicéphore Nièpce werd in Chalon-sur-Saône (Frankrijk) geboren en wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Zijn proefnemingen waren gericht op het ontwikkelen van een procedé om met behulp van een camera een etsplaat te kunnen maken. Tot zijn vindingen behoren het irisdiafragma en een methode om foto's houdbaar te maken. Ook was hij de eerste die een camera van een balg voorzag om het scherpstellen te vergemakkelijken. Nadat de Parijse opticien Chevalier, die voor beiden lenzen sleep - hem in 1826 in contact bracht met Louis Jacques Mandé Daguerre volgde in 1829 een samenwerkingsverband. Op 5 juli 1833 stierf hij plotseling, zonder dat zijn uitvindingen officieel waren erkend.

foto: Joseph Nicéphore Nièpce - de eerste foto ooit
foto: Joseph Nicéphore Nièpce

De eerste foto

De afbeelding hierboven genaamd "Het uitzicht uit werkkamer in Le Gras", is de oudst overgebleven foto door Niépce, deze werd vervaardigd op een 20 x 25 cm met olie behandelde bitumen. Door de 8 uur durende sluitertijd zijn de gebouwen op de foto door de zon zowel links als rechts belicht. Deze foto wordt algemeen beschouwd als de eerste succesvolle permanente foto.

Deze tekst is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License

Het copyright van de getoonde afbeeldingen bij dit artikel valt in het publiek domein omdat het auteursrecht op dit materiaal is verlopen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: