Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

How I Take Photographs - Daido Moriyama

Daido Moriyama straatfoto
foto: © Daido Moriyama

How I Take Photographs is een inspirerende wandeling met de legendarische fotograaf Daido Moriyama terwijl hij zijn baanbrekende benadering van straatfotografie uitlegt. Al meer dan een halve eeuw biedt Moriyama een unieke visie op Japan en zijn bevolking. Hier biedt hij fans een unieke kans om te leren over zijn methoden, de camera's die hij gebruikt en de reizen die hij met een camera maakt.

Op dertienjarige leeftijd schoot de Japanse fotograaf Daido Moriyama - Osaka 1938 - zijn eerste foto. Zijn fotografie is herkenbaar aan de groffe korrel, het grote zwart-wit contrast en vaak onscherpe beelden en scheve perspectieven. De snapshot-achtige fotografie is al eerder vastgelegd in vele fotoboeken en hoewel hij zich voornamelijk in Japan beweegt heeft hij in de jaren zestig regelmatig New York en Parijs bezocht waar hij beïnvloed werd door Andy Warhol en Jack Kerouac, maar vooral door William Klein.

© Daido Moriyama - winkelstraat
foto: © Daido Moriyama

Toen Moriyama halverwege de jaren zestig begon te doen wat hij doet, zwierf bijna niemand door de straten van steden en dorpen, met een camera in de hand. Maar tegenwoordig, met de beschikbaarheid van goedkopere, digitale camera's en smartphones, heeft iedereen een camera bij zich ... en dus de middelen om snapshots te maken.

© Daido Moriyama - brug
foto: © Daido Moriyama

Desalniettemin, zoals Moriyama opmerkt: "De meeste mensen maken in hun dagelijks leven alleen maar momentopnamen van dingen om hen heen. Fundamenteel betekent dat dat ze hun comfortzone niet verlaten. Maar in de straten van een stad is alles wat je ontmoet vreemd en onbekend. Dat is wat snapshotfotografie op straat is: je legt het ongebruikelijke en onbekende vast."

Als jonge fotograaf had Moriyama de mogelijkheid om in de voetsporen van de twee meest gewaardeerde fotografen in Japan te treden en zijn fotografiekennis breder in te zetten. Hij was echter van begin af aan altijd alleen maar geïnteresseerd in straatfotografie en voordat hij het wist was hij een van de meest beroemde Japanse fotografen met een wereldwijde erkenning. Veel internationale musea hebben werk van hem aangekocht - ook tal van beroemde fotografen van nu zijn door Moriyama beïnvloed.

Behalve voornamelijk snapshot fotograaf met een simplistische benadering van 'gewoon richten en schieten' leert deze uitgave dat er ook nog een andere Daido Moriyama is die in Sunamachi in de zoeker staart, in gedachten verzonken, en die op een 'highway fotoshoot' de drang heeft om te onderzoeken wat hij doet. Ieder shot, iedere fractie van een seconde, is gebaseerd op een oneindig aantal vragen, tegenstrijdige standpunten en, niet te vergeten, reismomenten heen en terug.

How I Take Photographs - Daido Moriyama
Pagina's: 208
Prijs: € 22,99
Uitgever: Laurence King Publishing
ISBN: 9781786274243

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: