Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hans Withoos exposeert in Museum Flehite

foto: Hans Withoos - Fight for Vulnerability, 2020
foto: © Hans Withoos - Fight for Vulnerability, 2020

In het kader van een eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos is in museum Flehite in Amersfoort Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos te zien. In het museum hangen negentig werken; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

De 17e-eeuwse schilder Mathias Withoos geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) is de bekendste schilder uit Amersfoort in de tweede helft van de zeventiende eeuw.

foto: © Hans Withoos - Centaurs, 2019

De tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos en van zijn schilderende kinderen. De veertig fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Bij de tentoonstelling wordt een omvangrijke monografie en oeuvrecatalogus gepresenteerd, samengesteld door gastconservator en Mathias Withoos-kenner Albert Boersma. Daarnaast verschijnt er ook een catalogus met het fotografisch werk van Hans Withoos.

In de serie Withoos meets Withoos, The People herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst. In het kleurrijke werk spelen diversiteit en inclusiviteit een prominente rol. De door hem speciaal ontworpen stoffen zijn gebaseerd op de werken van zijn voorouders en verwerkt in de kleding van de modellen.

foto: © Hans Withoos - Making Milky Waves, 2020

Hans Withoos (Son en Breugel, 1962) volgde een opleiding textielvormgeving en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij fotografeert al ruim dertig jaar en exposeert veelvuldig en internationaal.

De beeldend kunstenaar is een romanticus en verhalenverteller met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. Zijn fotografische schilderijen weerspiegelen een vervreemdende esthetiek.

Ander licht op Withoos - Drie generaties Withoos
12 december 2021 t/m 8 mei 2022
Museum Flehite

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: