Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hahnel Inspire Liveview Remote Control Review

Vogels van fotograaf Jan Duker

Met de Remote Control van Hähnel bedien je op afstand de autofocus en de ontspanknop van je camera. De afstandsbediening is voorzien van een 3,5 inch LCD-scherm waarmee je op afstand je opname beoordeelt. In deze review een praktijktest.

De Hähnel Inspire Liveview Remote Control bestaat uit twee delen. Een ontvanger met interne camera die op de flitsschoen van de camera geplaatst wordt en een zender welke een 3,5” LCD-scherm bevat. De zender heeft diverse functies om op afstand je camera te bedienen.

Zowel in de zender als in de ontvanger gaan vier AA-batterijen (meegeleverd). De set is leverbaar voor verschillende cameramerken en cameratypen. Er worden kabels meegeleverd om de ontvanger te koppelen aan je camera.

Eerste ervaringen

Bij het eerste gebruik valt op dat de handleiding wat summier is. Enkele keren overlezen is nodig om te begrijpen hoe je een en ander moet aansluiten en hoe de verschillende functies werken.

Het scherm van de zender heeft een niet al te hoge resolutie. Verwacht dus niet hetzelfde beeld als van het LCD-scherm van je camera. In de praktijk is dat geen bezwaar, het gaat er om dat je kunt beoordelen of het onderwerp goed in beeld is en op welk moment je de ontspanknop moet indrukken. En daarvoor is het zeker toereikend.

foto van zwarte vogel op rand van houten bank met vage beige achtergrong
foto: Jan Duker | Canon 5DmkII met 70-200mm F4.0, F8, 1/1000 sec, ISO640

De bovenstaande foto heb ik met de Hähnel Inspire Liveview Remote Control gemaakt. Kauwen laten zich niet zo gemakkelijk benaderen. Door de camera op statief te plaatsen, de remote control te gebruiken en geduld te hebben kon ik deze opname maken.

Aansluiten

Schuif de ontvanger op de flitsschoen van de camera en sluit de remote control kabel aan op de ontvanger. Het andere eind sluit je aan op je camera, daar waar normaliter je afstandsbediening wordt aangesloten. Zet de ontvanger en de zender aan, waarna de twee apparaten via synchronisatie verbinding met elkaar maken.

Buitenshuis is het bereik zonder problemen zo'n 50 meter

Op het scherm van de zender wordt hierna het beeld van de interne camera in de ontvanger weergegeven. De interne camera van de ontvanger heeft een vaste beeldhoek, vergelijkbaar met een lens van 35 mm (full-frame camera).

Live-view gebruiken

Ook kun je het beeld van het LCD-scherm van je camera af lezen op het scherm van de zender. Zet hiervoor de camera op live-view mode. Vervolgens sluit je de AV videokabel aan die je bij je camera hebt gekregen.

Sluit deze aan op de ontvanger (de gele aansluiting) en de video uitgang van je camera. Het live-view beeld van de camera wordt nu door de ontvanger naar het schermpje van de zender verstuurd.

Via een knop op de zender kun je wisselen tussen de interne camera van de ontvanger en het live-view beeld van de camera. Je maakt een foto door de grote grijze knop licht in te drukken, waardoor de autofocus van de camera wordt geactiveerd. Verder indrukken zorgt ervoor dat de sluiter ontspant en de opname gemaakt wordt.

Voor de foto van de roodborst is de camera buiten opgesteld, terwijl ik mij zelf binnen bevond

De zender heeft verder de mogelijkheid om het beeld dat op het schermpje wordt vertoond, op te slaan. De beelden worden in lage resolutie in het geheugen van de zender opgeslagen en kunnen later weer bekeken worden. Live-view beelden van de camera kun je alleen opslaan gedurende het aantal seconden dat het beeld op het scherm van de camera wordt weergegeven.

foto van roodborst op besneeuwde takken met groen netje met vet
foto: Jan Duker | Canon 7D met 70-200mm F4.0, F11, 1/100 sec, ISO640

Voor de foto van de roodborst is de camera buiten opgesteld, terwijl ik mij zelf binnen bevond. Alleen zo kon ik ongestoord de vogels van dichtbij fotograferen met een korte zoomlens.

Bereik

De autofocus- en sluiterbediening via de remote control werken prima en de camera reageert snel op de signalen die met de zender worden doorgegeven. Buitenshuis is het bereik zonder problemen zo’n 50 meter.

Ook kun je rustig je camera met ontvanger buiten neerzetten, terwijl je zelf binnenshuis bent. Ramen, houten wanden en stenen muren zijn voor de zender/ontvanger geen probleem.

Stroomverbruik

Bij de zender waren de bijgeleverde batterijen binnen enkele uren geheel uitgeput. Waarschijnlijk is het display van de zender de oorzaak van het vrij grote stroomverbruik. De ontvanger kon ik meerdere dagen gebruiken zonder dat de batterijen uitgeput raakten.

Gebruik daarom oplaadbare batterijen en zorg dat je er voldoende voorhanden hebt. Om je een idee te geven: met vier volledig opgeladen batterijen (2700mA) kon ik de zender ruim 6 uur gebruiken. Overigens bevat de zender indicaties voor de batterijspanning van zowel de zender zelf als de ontvanger.

foto van Hahnel Inspire Liveview Remote Control op Canon camera
‍Canon 5DmkII met ontvanger en zender. De lange AV videokabel is opgerold en in het tasje weggestopt. Op het schermpje van de ontvanger zie je het live-view beeld van de camera.

Een andere optie is om een externe voedingsbron te gebruiken. Beide onderdelen hebben een mini USB 5V aansluiting, waardoor je via een USB kabel een USB power supply kunt aansluiten. Deze power supplies hebben een interne accu, er zijn echter ook versies die je rechtstreeks op het lichtnet kunt aansluiten.

Ook bij sport- en actiefotografie zijn de mogelijkheden legio

De Hahnel remote control is goed toepasbaar binnen diverse takken van fotografie. Zet bij het fotograferen van dieren je camera op een strategische plek en verstop je zelf met de zender op een plaats waar ze je niet kunnen zien.

Ook bij sport- en actiefotografie zijn de mogelijkheden legio. Denk aan auto- en motorsport waarbij je de camera met ontvanger vlak langs het parcours plaatst en jij zelf uit de gevarenzone blijft.

Of zet bij een voetbalwedstrijd een camera met ontvanger achter de goal, terwijl je zelf met een andere camera op een andere plek gaat zitten. Indien gewenst kun je zelfs tot vier ontvangers bedienen met dezelfde zender. En wil je een zelfportret maken, dan hoef je dat vanaf nu niet meer aan iemand anders te vragen. Met deze afstandsbediening heb je alles onder controle.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: