Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fred Herzog - Modern Color

Fred Herzog - Modern Color

Fred Herzog, in 1930 in Duitsland geboren, emigreerde na de oorlog in 1953 naar Vancouver en staat bekend om zijn ongebruikelijke kleurgebruik in de straatfotografie van de jaren vijftig en zestig, een tijd waarin kunstfotografie vrijwel uitsluitend werd geassocieerd met zwart-witbeelden.

Herzog documenteerde het dagelijkse leven in Vancouver, met een focus op straatbeelden, gewone mensen, en stedelijke landschappen. Zijn werk vangt de sfeer en het karakter van de stad in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Gefascineerd door de Amerikaanse cultuur, documenteerde hij deze door te filmen met Kodachrome-diafilms waarmee hij zijn onderwerpen in kleur vastlegde, in een tijd waarin de meeste fotografen in zwart-wit fotografeerden. Kodachrome-film staat bekend om zijn rijke en levendige kleuren.

Ondanks dat hij decennialang actief was, bleef Herzog relatief onbekend tot zijn latere jaren. Zijn werk kreeg pas brede erkenning toen de technologie het mogelijk maakte om hoogwaardige pigmentafdrukken te maken die de kleuren en intensiteit van Kodachrome konden evenaren. Het retrospectief Fred Herzog: Vancouver Photographs in 2007 in Vancouver Art Gallery was hier onderdeel van.

Tegen de tijd dat hij bekendheid verwierf, had Herzog een indrukwekkende collectie van ongeveer 100.000 kleurendia's opgebouwd.

Herzog wordt nu beschouwd als een pionier op het gebied van kleurenfotografie en een van de belangrijkste straatfotografen van de 20e eeuw. Zijn werk heeft bijgedragen aan de herwaardering van vroegere kleurenfotografie en heeft invloed gehad op het internationale gesprek hierover.

"how you see and how you think creates the right moment to take a picture" ~ Fred Herzog

Overdag werkte hij als medisch fotograaf en in zijn vrije tijd documenteerde hij het dagelijkse leven zoals hij het observeerde. Zijn fotografie biedt een waardevolle historische en sociale documentatie van Vancouver en weerspiegelt de veranderingen in het stedelijke landschap en de cultuur van die tijd.

Herzogs foto Bogner's Grocery (1960) werd in 2014 uitgebracht als postzegel in beperkte oplage als onderdeel van de Canadian Photography Series van Canada Post. Het betreft een afbeelding van een groep kinderen die in 1960 voor een oude supermarkt speelden. Tegenwoordig is die locatie – aan West 5th Avenue in Vancouver – slechts een leeg pakhuis; maar in 1960 maakte Bogner's Grocery deel uit van een veel levendiger gemeenschap.

Herzog stierf op 9 september 2019 op 88-jarige leeftijd.

Dit boek brengt meer dan 230 afbeeldingen samen, waarvan vele nooit eerder zijn gereproduceerd. Het is de meest uitgebreide publicatie over deze belangrijke fotograaf tot nu toe.

Fred Herzog. Modern Color - teksten: David Campany, Hans-Michael Koetzle, Jeff Wall
Pagina's: 320
Prijs: € 32,98
Uitgever: Hatje Cantz

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: