Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Focus op Fotografie: Het LichtKwadrant

Fotoboek: Focus op Fotografie - Het LichtKwadrant door Tom Meerman,

De drie instellingen Belichtingstijd, Lensopening en Lichtgevoeligheid kent iedere niet automatische camera. Dus moet je die drie leren te gebruiken om handmatig en creatief te fotograferen. Het is namelijk zo dat deze drie lichtfactoren invloed hebben op de belichting van de opname en op creatieve effecten zoals beweging, scherpte en beeldruis. In veel handboeken wordt dit samenstel aangeduid als de belichtingsdriehoek. De vierde lichtfactor is het licht zelf, dus daarom stapt Tom Meerman in dit boek over van de driehoek naar het vierkant.

Van alle technieken die beginnende fotografen moeten leren is het licht in de camera de meest complexe. Wat in de belichtingsdriehoek wordt uitgelegd lijkt zo logisch en is toch maar moeilijk te doorgronden. Het boek Het LichtKwadrant verbindt in een begrijpelijk en revolutionair nieuw systeem de lichtfactoren lensopening, belichtingstijd en lichtgevoeligheid in samenhang met licht tot een sluitend geheel.

In dit rijk geïllustreerde boek met veel heldere schema’s worden alle instellingen van de camera bijeengebracht. Van alle voorbeeldfoto’s zijn de gegevens bijgevoegd. De aanduidingen waarmee fabrikanten hun instellingen weergeven staan hier in tabellen naast elkaar.

Fotoboek: Focus op Fotografie - Het LichtKwadrant door Tom Meerman, isbn 9789463562195

Dit leerboek is bedoeld voor gebruik bij de voorbereiding en tijdens de lessen over de camera door de docent fotografie die zijn cursisten de lichtinstellingen wil aanleren. Voor cursisten fotografie is het bovenal een helder naslagwerk waar zij hun hele opleiding en nog lang daarna plezier van zullen hebben.

Fotografen die nu eindelijk willen doorgronden waarom die belichtingsdriehoek een zo onbruikbaar systeem was begrijpen na het lezen van dit boek hoe hun instellingen creatief en technisch integreren. De belichtingsdriehoek wordt uitgebreid tot het LichtKwadrant.

De auteur voegde in het boek een handig en uniek rekenmaatje toe, waarmee iedere lichtsituatie kan worden ingesteld in de camera.

Handig om te weten: na aankoop van het boek krijg je o.a. gratis toegang tot de webversie.

Tom Meerman

Tom Meerman (Amsterdam 1959) fotografeert sinds 1977. Zijn nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de fotografische taal leidde tot zijn afstuderen als autonoom beeldend kunstenaar in de fotografie (Artez, Arnhem 1988). Sindsdien spreekt en schrijft hij over het vak als docent, mentor en bestuurder en is hij veelgevraagd jurylid en beeldredacteur. Daarnaast is hij actief als fotograaf.

Focus op Fotografie: Het LichtKwadrant - Tom Meerman
Pagina’s: 176
Prijs: € 32,98
Uitgever: Van Duuren Media

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: