Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Ellen Auerbach: Berlijn – Tel Aviv – New York

foto: © Kunstcollectie Akademie der Künste, BerlijnFat Lady (Dikke dame, Lake Michigan, Verenigde Staten), 1938
foto: © Kunstcollectie Akademie der Künste, BerlijnFat Lady (Dikke dame, Lake Michigan, Verenigde Staten), 1938

Dit boek neemt de lezer/kijker in bijna 50 bijzondere foto’s mee op reis door het fotografische werk van Ellen Auerbach (Karlsruhe 1906 – New York 2004). Hij volgt Auerbach langs de plaatsen van haar ballingschap en op haar reizen door Latijns-Amerika en West-Europa.

Ellen Auerbachs carrière als fotografe begon in Berlijn, waar ze les nam bij Bauhaus-fotograaf Walter Peterhans. Voor de Jodin Ellen Auerbach (toen nog Ellen Rosenberg) werd Duitsland echter al snel te gevaarlijk.

Kort nadat de nationaalsocialisten in 1933 de macht hadden gegrepen, emigreerde ze samen met haar latere echtgenoot Walter Auerbach eerst naar Palestina, waar ze een studio voor kinderfotografie begon, en later naar Engeland. Ook hier kon ze als fotografe geen vaste voet aan de grond krijgen. Ten slotte emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze in 2004 op 98-jarige leeftijd in haar New Yorkse woning overleed.

Auerbach behoorde tot de groep vrouwen die het creatieve potentieel van de fotografie ontdekten en zich met dit jonge medium wisten te profileren.

Ellen Auerbach omschreef zichzelf als een wereldburger die zich overal thuisvoelde. Ook getuigen haar foto's steeds van een persoonlijke zoektocht naar zingeving. Het spectrum van haar fotografische motieven reikt van reclamefotografie, landschap en portret tot straatfotografie.

Vol belangstelling en empathie benadert ze de mensen in den vreemde met haar camera. Daarbij is ze nooit opdringerig of vergoelijkend, maar neemt ze ook geen expliciet maatschappijkritsch standpunt in.

Haar bijzondere fotografische blik komt naar voren in avant-gardistische experimenten, komische situaties en verrassende details.Het werk van Auerbach maakt deel uit van de kunstcollectie van de Akademie der Künste, Berlijn. De eminente Duitse fotografe Barbara Klemm herontdekte haar oeuvre en heeft er sterk toe bijgedragen dat Auerbachs foto's tegenwoordig internationaal de aandacht krijgen die ze verdienen.

“. . . Door het verschrikkelijke worden de goeden sterker.” - (autobiografische notitie Ellen Auerbach, 2004)

Ellen Auerbach: Berlijn – Tel Aviv – New York- Andreas von Maltzan
Pagina's: 48
Prijs: € 9,95 
Uitgever: Uitgeverij Waanders & de Kunst
ISBN: 9789462620698

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: