Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2015

De Zilveren Camera 2015, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vandaag toegekend aan fotojournalist Eddy van Wessel. De fotograaf toont na het winnen van de Zilveren Camera in 2012 volgens de jury wederom aan dat zijn visuele kwaliteiten, doorzettingsvermogen en betrokkenheid van een bijzondere klasse zijn.

Van Wessel maakte een serie over de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië: Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47.

De vluchtelingenproblematiek domineerde het nieuws, en veel foto’s verhalen hier dan ook over. Het is bijna symbolisch dat het conflict dat ten grondslag ligt aan de grote aantallen vluchtelingen in Europa, het onderwerp is van de serie die de Canon Zilveren Camera 2015 heeft gewonnen, aldus het juryrapport.

foto: Winnaar Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel | man met geweer achter blokkade me zandzakken in Sinjar
foto: Winnaar Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel | Buitenland: nieuws (serie) - Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47

De strijd die Van Wessel vastlegt, wordt door de jury het beginpunt van de reis van de vluchteling genoemd. De kust van Lesbos waar de door vluchtelingen afgedankte autobanden nog in zee dobberen, de aankomst van een jong asielzoekertje bij zijn nieuwe tijdelijke thuis in een voormalig Haags ministerie, de noodopvang in een sporthal en de acties van de bevolking om de vluchtelingen te helpen: het zijn verhalen die vaak direct of indirect hun oorsprong vinden in het verhaal van Van Wessel.

foto: Winnaar Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel | vrouwen in Sinjar op het land met tenten op achtergrond, de strijd om Hoofdweg 47
foto: Winnaar Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel | Buitenland: nieuws (serie) - Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47

De Iraaks-Koerdische Peshmerga-strijders en Yezidische milities proberen met steun van de door Amerika geleide internationale anti-IS-coalitie de stad Sinjar te heroveren op Islamitische Staat (IS). Een jaar eerder kwamen daar duizenden Yezidi’s om en alle resterende Yezidi’s moesten vluchten. Het noordelijke deel van Sinjar is onder controle van de coalitie, maar IS bevindt zich op slechts vijftig meter afstand van de frontlinie en is goed bewapend. Eén van de belangrijkste doelen is het innemen van de strategisch gelegen Hoofdweg 47 die leidt van Mosul naar Raqqa, om zo de toevoersroute van IS af te snijden. Sinjar, Irak, september 2015

Het is de tweede keer dat Van Wessel de Zilveren Camera in de wacht sleept; in 2012 won hij de prijs voor de eerste keer.

In negen categorieën vielen fotografen in de prijzen. Marielle van Uitert won in de categorie Buitenland documentair (serie), zij schreef eerder voor Fotografie.nl. Bekijk hier een van haar artikelen.

De winnende foto is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 28 februari te zien in Museum Hilversum.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: