Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Beeldend kunstenares en autonoom fotograaf Dindi

'Al heel wat jaren is mijn fascinatie 'het verbeelden van de meerdere kanten in jezelf', verborgen schoonheden, maar ook het masker dat de kwetsbare binnenkant verhult of misschien wel bedekt. Verleiding versus misleiding, verhullen versus onthullen en de oermoeder als symbolisch archetype van de vrouw die staat voor de aller-binnenste basis.

Ook dit thema de dualiteit wat in mijn ogen staat voor de dubbele vorm, de dubbele natuur in onszelf, sluit hierbij aan. Wat in eerste instantie mooi lijkt te zijn, blijkt later eigenlijk helemaal niet zo mooi, of andersom. Deze misleiding door middel van het beeld zet de kijker in eerste instantie op het verkeerde spoor. Later zal deze eerste waarheid vervangen worden door de verrassende werkelijke waarheid, of de waarheid zoals de kijker deze interpreteert; en die is voor iedereen weer anders.

De foto Nocturne heb ik gekozen omdat ik deze zie als een mijlpaal in mijn fotografisch werk. Deze foto heeft alles in zich van wat ik de laatste drie jaren aan onderzoek heb gedaan naar mijn concept en het omzetten ervan in beeld door middel van studio- en onderwaterfotografie met de waterreflecties. Toch is dit werk voor mij tevens een soort afsluiting voor de huidige vorm zoals deze is.

foto van Dindi van een vrouw met aan de zijkant van haar lichaam lichamen gedrapeerd
Nocture

Tot nu toe was de vorm die ik gebruikte meestal een duidelijke halve werkelijkheid voor de buitenkant en een halve ‘niet werkelijkheid’ voor het innerlijke.

Deze tweedeling nam ik erg letterlijk, door de ene zijde in de studio te fotograferen en de andere zijde in het water, waarbij de reflectie een gebroken (gehavende) tweede helft vormde en het eerste halve beeld weer tot één geheel maakte. Een letterlijke tweedeling ofwel dualiteit.

Het water (de waterreflectie) was ook eigenlijk het enige stukje toeval in de beelden, de rest van de foto ensceneerde ik volledig. Het creatief proces was al achter de rug bij de eerste conceptschetsen. De meeste van mijn laatste werken uit de periode 2010-2012 zijn op die manier opgebouwd. Ik moet wel zeggen; omdat ik in deze periode een soort 'manier' voor mezelf had gevonden en er daardoor in drie jaar tijd een erg hoge productie ontstond. Ik maakte zo’n 27 nieuwe werken.

Maar toch, zoals bekend, raakte ik verveeld en kreeg een soort 'staak'-moment, omdat ik het gevoel had dat ik een kopie van mezelf begon te worden.

Een goed moment voor een verandering, die eigenlijk, zoals ik me zeker realiseerde, altijd vruchtbaar zal zijn, maar wel heel spannend is. 'Kill your darlings'... Loslaten wat je het meest dierbaar is..., ...en dus de weg vrij maken voor nieuwe inspiratie en nieuwe oplossingen; op weg naar de vrijheid van de oneindige mogelijkheden zonder jezelf in de weg te zitten met allerlei opgelegde verplichtingen in dit proces.'

Tekst: Dindi van der Hoek

Naam: Dindi van der Hoek (1976)
Woonplaats: Gouda
Info: www.dindi.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: