Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Astrofotograaf Albert Dros verlicht de nacht

foto van de melkweg bij nacht boven een berg met een man met een licht op zijn hoofd die er op omhoog loopt
foto: Albert Dros - Milky Way 004, Sony 24mm

Met de naderende International Dark Sky Week op 31 maart is Sony een samenwerking aangegaan met Albert Dros. Samen met Sony presenteert Albert enkele insider-tips om de astronomische hoogtepunten van ons zonnestelsel vast te leggen. Van de Melkweg tot sterrensporen: de astrofotograaf legt uit hoe hij een prachtige fotoserie maakt met Sony’s 24mm F1.4 GM-lens.

Voor Albert is de Melkweg een de meest fascinerende sterrenstelsels vanwege zijn mystieke verschijning. De bekroonde Nederlands fotograaf heeft dit galactisch stelsel onlangs vastgelegd in al zijn glorie vanaf een bergpas in Kirgizië ten zuiden van het Issyk Koelmeer.

foto van de melkweg boven bergen bij nacht
foto: © Albert Dros - Milky Way 001, Sony 24mm

“De nachtelijke hemel is oneindig mooi en mensen doen veel moeite om zijn indrukwekkende schoonheid vast te leggen. Zorg er dus altijd voor dat je je camera in de aanslag hebt om deze magie te fotograferen. De 24mm F1.4 GM is de perfecte lens voor het vastleggen van gedetailleerde astrobeelden dankzij zijn vermogen om heldere en scherpe foto's van de nachtelijke hemel te maken, en zelfs op f/1.4 de sterren vrijwel geen vervorming vertonen in de hoeken. ”, aldus Albert Dros.

De vijf mooiste astronomische momenten voor 2019

De supermaan (21 maart) – De laatste supermaan van 2019, wanneer hij dit jaar het dichtst bij de aarde komt.

Eta Aquarids sterrenregen (6-7 mei) – Hoogstwaarschijnlijk de beste mogelijkheid om dit jaar van een sterrenregen te genieten, wanneer de dunne maansikkel voor een inktzwarte hemel zorgt. De perfecte achtergrond voor het spectaculaire vallende sterrenschouwspel.

foto van een sterrenspoor bij nacht boven een weiland met een huis en twee kale bomen
foto: © Andrew Whyte - Star Trail 001, Sony 24mm

Totale zonsverduistering (2 juli) – Deze verduistering zal niet zichtbaar zijn vanuit Europa, maar wie afreist naar Zuid-Amerika of het Stille Oceaangebied zal kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht.

Gedeeltelijke maansverduistering (16 juli) – Een klein deel van het maanoppervlak zal worden bedekt door het donkerste deel van de schaduw van de aarde. Het zal in het grootste gedeelte van Europa zichtbaar zijn, alsmede in Afrika, Centraal-Azië en de Indische Oceaan.

Geminid sterrenregen (14 dec) – De hemel zal gedurende ongeveer een week door vallende sterren verlicht worden, maar naar verwachting zal het hoogtepunt worden bereikt op de 14e, wanneer het mogelijk is tot wel 100 meteoren per uur te zien.

De beste bestemmingen om de nachtelijke hemel in Europa te bewonderen

Bettymaya Foott van de International Dark-Sky Association geeft een toelichting over de beste locaties om het galactische middelpunt van de Melkweg te aanschouwen.

Nationaal park Exmoor, VK - Zoals veel nationale parken in het Verenigd Koninkrijk, heeft Exmoor een van de mooiste nachtelijke hemels. Het is benoemd als Dark Sky Reserve in 2011 en de lichtvervuiling in het gehele park is minimaal. Veel van zijn mooie plekken zijn 's avonds makkelijk bereikbaar en het ligt zuidelijk genoeg om de kern van de Melkweg te kunnen bewonderen van maart tot september.

foto van lucht en bomen bij nacht waarbij je de melkweg ziet
foto: © Leonaro Orazi - Milky Way 001, Sony 24mm

La Palma, Canarische Eilanden - Gelegen in de Atlantische Oceaan op enige afstand van het Europese vasteland en met een mild en stabiel klimaat, biedt La Palma het hele jaar door de mogelijkheid om een heldere nachtelijke hemel te zien. Klim naar het hoogste punt op het eiland om eventuele wolken te vermijden en geniet van een spectaculair zicht op de Melkweg.

De Dolomieten, Italië - Met een prachtig heuvelgebied en een klimaat waarin je 's winters kan skiën en 's zomers zonnebaden, geeft de heldere hemel in de Dolomieten je diverse fotografische mogelijkheden gedurende het hele jaar.

Nationaal park Bükk, Hongarije - Bergachtig Bükk is het grootste Hongaarse nationale park, gelegen tussen de hoogste pieken van het land, omringd door betoverende watervallen en grotten. Het is benoemd tot Dark Sky Park in 2017.

foto: © Andrew Whyte - Milky Way 004, Sony 24mm

Nationaal park Cévennes, Frankrijk - Cévennes is recent toegevoegd aan de lijst met Dark Sky Reserves en ligt in een gebied populair voor toerisme en kamperen, waardoor zomeravonden onder de sterren een reële mogelijkheid zijn.

De Europese astrofotografen Andrew Whyte en Leonardo Orazi waren eveneens betrokken bij dit project. Lees hieronder de achterliggende verhalen van de bijzondere beelden.

Sterrensporen (Leonardo Orazi, Italië)

Italiaans astrofotograaf Leonardo Orazi heeft met de met 24mm F1.4 GM-lens het sterrenspoorbeelden nabij Sestriere in de Alpen vastgelegd: ‘Mijn beste foto's maak ik meestal in de Alpen. Ik ben gek op de vredige stilte daar, maar vooral van de heldere donkere hemel die me de kans geeft het perfecte plaatje te schieten. Lichtgewicht apparatuur is voor mij essentieel wanneer ik langs de bergwand loop. Met slechts 400 gram, is de nieuwe Sony-lens de ultieme reisgenoot.’

foto: © Andrew Whyte - Supermoon 001, Sony 24mm

Supermaan (Andrew Whyte, VK)

Andrew Whyte geeft zijn beste tips voor het vastleggen van de maan in al zijn glorie, als hij zo dicht mogelijk bij de aarde staat: ‘Het vastleggen van de supermaan is op vele manieren mogelijk – het klassieke close-up shot met iets in het vizier of een shot van afstand om de nachtelijke hemel erbij te betrekken. De beste foto's zijn genomen met grote aandacht voor de uitrusting die ik gebruik. Sony's 24mm F1.4 GM-lens legt de details vast, vermijdt sagittale schittering en laat mij gewoon doen waar ik goed in ben.’

De fotografen

Albert Dros – Albert is sinds 2012 professioneel fotograaf. Zijn werk is levendig, kleurrijk en heeft een sprookjesachtige sfeer. Over de door hem gefotografeerde landschappen wordt vaak gezegd dat ze aan de 'Lord Of The Rings' doen denken. Zijn stadsgezichten zijn juist weer kristalhelder en scherp. Hij is een perfectionist en probeert momenten en beelden daarom altijd zo goed mogelijk vast te leggen.

Hij neemt de tijd om precies de foto te maken die hij in gedachten heeft. Albert noemt zichzelf een 'moderne' fotograaf en hij is gek op nieuwe technologieën.

foto: © Albert Dros - Star Trail 001, Sony 24mm

Zijn werk was te zien in de tijdschriften Time en National Geographic, en in de Huffington Post. Hij houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder natuurlijke landschappen en artistieke, abstracte taferelen, waarbij hij verschillende fotografietechnieken uitprobeert. Dros vindt het belangrijk dat artistieke visies zonder grenzen worden geuit. Kijk hier voor meer informatie.

Andrew Whyte – Andrew is commercieel fotograaf uit Hampshire in het Verenigd Koninkrijk en is viermaal genomineerd voor Royal Observatory's Astronomy Photographer of the Year-prijs. Andrew heeft twee opvallende specialismen: overdag legt hij luchthartige scènes vast met perspectieftrucs en 's avonds staat hij bekend om zijn astrofotografie. 

Leonardo Orazi – Leonardo is geboren in het Italiaanse Umbria en is een gepassioneerd astrofotograaf die het hele jaar door gaswolken, sterrenstelsels, clusters en andere nachtverschijnsels vastlegt. 

International Dark Sky Week

De International Dark Sky Week is een wereldwijd initiatief om de aandacht te vestigen op lichtvervuiling. De International Dark Sky Week is ontstaan in 2003 en is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement en een belangrijk onderdeel van de Global Astronomy Month. Dit jaar beginnen de festiviteiten op zondag 31 maart en gaan door tot 7 april 2019.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: