Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

8 accessoires die elke fotograaf nodig heeft

fotograaf met blauwe muts in landschap met bergen met camera voor gezicht en met rugzak en camera op rug
foto: Free-Photos via Pixabay

Technisch gezien heb je om fotograaf te zijn alleen een camera nodig, maar er zijn een paar gadgets die het exponentieel gemakkelijker zullen maken en veel daarvan kosten minder dan een paar euro. Hier is een lijst met de acht accessoires die elke fotograaf nodig heeft.

Een reflector

Technisch gezien is alles dat licht reflecteert een reflector, maar professionele reflectors zijn zacht en vouwen zichzelf in om ruimte te besparen. De meeste hebben vijf verschillende opties waarmee je het licht op een locatie kunt manipuleren, inclusief de kleur en de intensiteit. Een 56 cm ronde reflector van Falcon Eyes is te koop voor minder dan € 20,00 en heeft alle veelvoorkomende reflectorkleuren en -materialen: diffuus, goud, wit en zilver.

Een goede cameratas

Een cameratas is elke tas waarin je je camera plaatst. Een goede cameratas is er een die met genoeg vindingrijkheid is gebouwd om je spullen echt te beschermen en tegelijkertijd comfortabel is om te dragen.

lowepro rugzak fotograaf

Als je op zoek bent naar een cameratas, kijk dan eens naar de riem. Zoek naar riemen met afgeronde randen of vulling die niet in je nek en schouder graven als je hem draagt. Controleer de binnenkant, deze moet goed gevuld zijn met meerdere secties om elk onderdeel te beschermen terwijl het in je tas zit. Het is een bonus als het gewatteerde gedeelte kan worden verwijderd en opnieuw kan worden ingedeeld om aan jouw individuele behoeften te voldoen.

Een blaasbalg

Een blaasbalgje is een klein hulpmiddeltje gemaakt van lichtgewicht plastic waarmee de stof van een lens geblazen kan worden en je geen kras hoeft te riskeren met doek of borstel. Ze kunnen prima worden gebruikt om stof van je sensor en uit de binnenkant van je camera te blazen.

Een lenspen

Een lenspen is een handig hulpmiddel met twee uiteinden waarmee de naar buiten gerichte delen van de lens gereinigd kunnen worden.

Het ene uiteinde bevat een borstel die in het lichaam van de pen wordt teruggetrokken om deze schoon te houden, dit wordt gebruikt om vuil van de lens te borstelen.

lenspen Caruba
Caruba lenspen

Het andere uiteinde wordt gebruikt om eventuele afdrukken of vegen voorzichtig van het glas te vegen. Een lenspen kost meestal nog minder dan € 10,00.

Een ontspanknop op afstand

Met een ontspanknop op afstand kan de sluiter bediend worden zonder de camera daadwerkelijk aan te raken. Er zijn een aantal verschillende soorten, bedraad en draadloos. Als de camerabehuizing het toelaat, koop dan een draadloze: deze geven je meer opties en besparen je de stress van het ontwarren van een extra snoer.

Ontspanners op afstand zijn erg handig voor een aantal situaties. Wil je een zelfportret maken? Dan is een remote trigger release de ideale accessoire. Heb je ooit geprobeerd een familieportret te maken met de timer? Zelfs met een vertraging van tien seconden, waarbij je over het gazon rent en probeert om niet alleen terug naar je plek te keren in de groep, maar ook gelukkig en beheerst over te komen, kom je soms tijd tekort. Met een trigger-release op afstand kun je op je plek blijven en die tien seconden gebruiken om te beslissen welke kant je goede kant is.

Canon RC-6 afstandsbediening

Een ontspanner op afstand is ook handig voor het fotograferen met lange sluitertijden en voor macrofotografie om ongewenste cameratrilling en onscherpte te verminderen.

Remote trigger releases zijn goedkoop. Sommige modellen zijn te vinden voor minder dan € 10,00 en zijn de kosten zeker waard.

Een statief

Het meenemen van een statief kan omslachtig lijken: het kan aanvoelen als overtollige bagage die het zwaar maakt om te fotograferen. Maar als je van snapshots wilt afstappen en je op een mooie compositie wilt concentreren, zijn ze essentieel.

Sommige composities zijn alleen mogelijk met een statief, of worden gemakkelijker en beter met gebruik ervan. Timelapse, uitgebreide belichtingen en zelfs macrofotografie worden allemaal van betere kwaliteit met een statief, omdat een minimale beweging er niet zou zijn met een statief. Er zijn veel lichtgewicht modellen en ze worden geleverd met tassen, zodat ze over je schouder kunnen worden gedragen wanneer ze niet worden gebruikt.

Een comfortabele riem

Als je van plan bent je camera om je nek te hangen, is een comfortabele riem belangrijk. Veel camera's worden geleverd met riemen, maar deze snijden vaak in je nek vanwege het gecombineerde gewicht van je camera en lens.

Als je op zoek bent naar een camerariem, zoek dan naar een bredere riem met een gevoerde riemhoes, een riem die comfortabel en ongecompliceerd te manoeuvreren is. Bekijk de clipjes en zorg ervoor dat ze sterk genoeg zijn om het gewicht van de camera te dragen.

Een Clutch camerariem van Peak Design kan ook heel handig zijn, voor meer grip tijdens het fotograferen.

Een regenhoes

regenhoes voor camera
Op/Tech Rain Sleeve

Zelfs op de dagen waarbij de weersvoorspelling zegt dat het wolkenloos zal zijn, kan het soms regenachtig en koud worden. Zorg ervoor dat je een regenhoes bij je hebt om je uitrusting te beschermen tegen de elementen, en maak een aantal interessante foto's in alle weersomstandigheden. Regenhoezen zijn ook handig in situaties waar stof of sneeuw schade aan je camera kan veroorzaken. Eenvoudige maar effectieve regenhoezen voor camera's variëren van 8 tot 20 euro en kunnen je camera redden van dure schade.

Tenslotte: denk aan een VPN-server

Als je op locatie te maken krijgt met een kapotte SD-card of een fotocamera die ermee stopt heb je een online back-up nodig. Het materiaal moet zo snel mogelijk veilig in de cloud terechtkomen.

VPN-software versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data via een beveiligde verbinding naar de VPN-server. Deze data gaat eerst langs je internetprovider, maar die kan niet langer meekijken door de versleuteling.
Lees hier meer over een VPN
.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: