Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Waarom je (g)een drone moet kopen

Waarom je (g)een drone moet kopen

Drones geven ons de mogelijkheid om de wereld vanuit een ander perspectief te zien. We kunnen zelf over die ene berg vliegen of onze steden van bovenaf bekijken. Het is daarom aantrekkelijk om een drone te kopen. Naast het feit dat je prachtige beelden kunt maken, is het vliegen van de drone ook gewoon heel leuk. Maar, is het verstandig om een drone te kopen? In sommige gevallen maak je de juiste keuze en soms ben je eigenlijk geld aan het weggooien.

De juiste drone kiezen

Ga je een drone kopen, dan moet je uiteraard de juiste drone kiezen. Je kunt naar lijsten met de beste drones kijken, maar zelf onderzoek doen blijft uiteraard belangrijk. Het Chinese merk DJI is het bekendste en beste drone merk op de markt. Maar ook Autel Robotics en PowerVision zijn drone producenten met prima modellen.

Zorg er altijd voor dat je een drone koopt van een echt merk en niet een goedkope en merkloze van Amazon. Goedkoop is duurkoop.

Leren vliegen

De volgende stap is leren vliegen. Tegenwoordig hebben drones allerlei foefjes ingebouwd om het vliegen makkelijk te maken. Zo zijn ze voorzien van obstakelsensoren die ervoor zorgen dat je nergens tegenaan botst en heb je zelfs een simulator die je leert vliegen. Ook is het mogelijk om meerdere cinematische shots te maken met een druk op de knop.

Alles gaat vervolgens automatisch en jij hoeft alleen maar te wachten. Maar, er is altijd een moment waarop de omgeving of het shot vraag om handmatige besturing. Je moet dan niet alleen weten hoe de sticks en knoppen werken, maar ook het fotografische oog wordt dan belangrijk.

Het maken van mooie shots gaat niet altijd met de ingebouwde functies. Soms moet je dus handmatig te werk gaan. Daarbij krijg je de mooiste shots tijdens zonsopgang en ondergang.

Het kunnen af en toe dus vroege ochtenden worden! Voor het handmatige leren vliegen van drone zijn gelukkig genoeg goede video’s online te vinden. Je hebt dus alle tools om een goede piloot te worden.

Je mag niet overal vliegen

Het kopen van een drone komt ook met verantwoordelijkheden en restricties. In Europa zijn er vele regels omtrent het besturen van een drone. Elke drone die zwaarder is dan 250 gram moet worden geregistreerd en tegenwoordig moet je ook een soort vliegbrevet halen. Dit kost uiteraard extra geld.

Ben je van plan om de drone (semi) professioneel in te zetten, dan is dit wellicht geen probleem. Maar, voor recreatief gebruik wordt je keus gelimiteerd tot de modellen die minder dan 250 gram wegen. Gelukkig zijn de eerdergenoemde merken hierop ingesprongen door lichte drones te ontwikkelen van hoge kwaliteit.

Nederland is een klein land en de paar stukjes natuur die we hebben zijn vaak beschermde natuurgebieden. Dit komt neer op dat je maar heel weinig plekken hebt waar je legaal mag vliegen. Woon je op het platteland, dan is er redelijk veel te kiezen.

Maar, in de Randstad en rondom andere grotere steden kun je eigenlijk nergens opstijgen. Bedenk dus goed of je wel kunt vliegen op de locatie waar je woont. Mocht de drone voor op reis zijn, dan is het uiteraard een goed idee om hem mee te nemen! Voordat je in het buitenland opstijgt moet je er altijd voor zorgen de locale regels te volgen.

Fotografie of film?

Wordt het fotografie, film of beide? Ga je de drone voor fotografie gebruiken, dan moet je elke uitsnede handmatig doen. Heb je een goed oog, dan zal dat geen probleem zijn. Maar het is goed om te weten dat er (nog) geen automatische uitsnede functies zijn.

Het voordeel van alleen fotografie is dat je niet hoeft te kijken naar hoeveel K-videoresolutie en bitrate de drone heeft. Het belangrijkste is dat je RAW-foto’s kunt nemen. Deze zorgen voor een extra groot dynamisch bereik en dat is handig als je de foto gaat bewerken.

Kies je ervoor om te filmen. Dan kunnen de kosten snel oplopen. Hoewel veel drones adverteren met grote resoluties, komt het uiteindelijk allemaal neer op het formaat van de sensor (hoe groter hoe beter) en de bitrate waarmee de video wordt opgenomen.

Montage en bewerking van materiaal

Dan komt de montage. Het is een van de grootste redenen waarom een drone een miskoop of de juiste keuze kan zijn. Ben je bereid om foto’s en video’s te bewerken? Zeker met video is het belangrijk om een goede montage te maken, met aantrekkelijke audio.

Er zijn gelukkig genoeg gratis programma’s voor de computer en smartphone waarmee dit mogelijk is, maar je bent meestal wel beperkt in de mogelijkheden. Wil je iets wat professioneler is, dan ben je een behoorlijke smak geld kwijt aan een goed programma.

Blijft je drone in de kast liggen?

Drones geven ons veel nieuwe creatieve mogelijkheden en dankzij de constante ontwikkeling kunnen ze steeds meer. Maar, gaat de drone ook echt zijn geld waard zijn? Redelijk veel mensen willen een drone of camera kopen, maar gebruiken die drie keer om vervolgens de kast niet meer uit te komen.

Dit omdat je (bijna) nergens mag vliegen in Nederland, je geen tijd vrijmaakt voor de bewerking of omdat je het moeilijk vindt om de juiste shots te maken.

Maar, als je bereid bent er moeite in te steken en al weet welke locaties je kunt bezoeken, dan kan een drone prachtige beelden opleveren.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: