Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Voor altijd Rotterdam - Daniël van de Ven

Foto © Daniël van de Ven, Rotterdam haven 1926
foto: © Daniël van de Ven
Daniël van de Ven. Voor altijd Rotterdam
Van 19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020 bij Kunsthal Rotterdam

De tentoonstelling Voor altijd Rotterdam laat beelden zien van het naoorlogse Rotterdamse havenleven, vastgelegd door fotograaf Daniël van de Ven (1929). Als fotojournalist legt Van de Ven tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland- Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast.

Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956- 1959). Ook laten zijn foto’s vertrekkende landverhuizers op zoek naar meer geluk aan de andere kant van de wereld zien en het komen en gaan van mensen op bezoek in Rotterdam. Kijkend door de lens van Van de Ven komt de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven.

foto: © Daniël van de Ven

Een selectie van ruim dertig foto’s – zwartwit en een aantal in kleur – laat een overzicht zien van 25 jaar werk van Daniël Van de Ven. Met een zwak voor de romantiek van de haven geniet hij van de wereld tussen water, land en schepen. De Wilhelminakade is als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeert. Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt hij momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen.

Daniël van de Ven (1929) is opgegroeid in Delfshaven, Rotterdam, als zoon van een Rotterdamse zeeman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schiet Van de Ven zijn eerste foto’s en krijgt daarna de smaak te pakken. In 1947 studeert hij af aan de Fotovakschool in Den Haag, waarna hij aan het werk gaat als gediplomeerd fotojournalist en lid wordt van de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Eerst werkt hij voornamelijk voor kranten, maar gaat later aan de slag voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn.

foto: © Daniël van de Ven

Ook werkt Van de Ven voor scheepswerven in het Rijnmondgebied en de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Hij is zijn leven lang trouw gebleven aan Rotterdam, waar zijn carrière vele hoogtepunten kent. Op negenentachtig-jarige leeftijd beheert Van de Ven actief zijn archief, een waar levenswerk bestaande uit circa 65.000 negatieven.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek:

Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven
Prijs: € 29,99
Uitgever: Scriptum
ISBN: 9789463191937

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: