Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vlinders fotograferen? Neem stroop mee!

foto van roodweeskind vlinder
foto: © Kars Veling | Jaca

Het is een bekend fenomeen: de nachtvlinders in de wasbakken en in het toilet op de camping. In Zuid-Europa, waar de nachten warm zijn, vliegen erg veel nachtvlinders en door het licht dat in die ruimtes de hele nacht staat te branden worden ze verward en aangelokt.

Komen ze in de natte wasbak terecht dan blijven ze kleven en kunnen niet meer weg. Na korte tijd zijn ze dood. Ook zijn er 's morgens nog veel levende vlinders te vinden, die zijn gaan zitten op de muur of op het plafond. Het is niet vreemd om twintig tot dertig verschillende soorten zo aan te treffen. Dat gaat veelal om kleinere spannertjes, maar ook kun je soms grotere en spectaculair gekleurde vlinders tegenkomen.

Een andere manier om nachtvlinders te zien te krijgen is stropen. De afgelopen weken is op een aantal campingplekken in Noord-Spanje gestroopt met best leuke resultaten. Stropen betekent in dit geval dat je aan het begin van de schemering een zoete, alcoholische en sterk geurende substantie op een boom smeert, en die plek vervolgens gedurende de avond een aantal malen bekijkt.

De gebruikte stroop bestond uit appelstroop, suiker, appelmoes, bezinksel van trapistenbier, wat anisado (45%) en afgemaakt met ratafia, een kruidenlikeur. Nachtvlinders worden gelokt door de zoetigheid en met hun lange roltong zuigen ze de stroop op.

foto van Can Banal vlinder
foto: © Kars Veling | Can banal

Door de boom voorzichtig te benaderen en langzaam met de zaklamp van onder naar de smeerplek te gaan blijven de vlinders meestal goed zitten en zijn ze goed te bekijken en te fotograferen.

Ook de alcohol in de stroop zorgt ervoor dat de vlinders wat minder schrikachtig zijn en wat langer blijven zitten. Het zijn vooral de wat grotere soorten die graag op stroop afkomen en een aantal ervan zie je vrijwel niet op licht.

De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is een organisatie zonder winstoogmerk. Voor een deel van ons werk zijn wij afhankelijk van de steun van donateurs. Wilt u bijdragen aan vlinder- en libellenbescherming? Neem dan een kijkje op onze website en help ons!

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: