Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor wintersportfotografie

Ga jij dit jaar ook op wintersport? Het vastleggen van de mooiste momenten kan soms voor wat problemen zorgen. Hoe schiet je nou de mooiste sneeuwfoto's?

Belichting

Bij het fotograferen tijdens een wintersportvakantie is het licht bepalend. In de winter weerkaatst de witte sneeuw het aanwezige licht en daarbij staat de zon relatief laag. Hierdoor kan je de hele dag foto’s maken met mooi licht. Maar je wilt natuurlijk de intens witte kleur van de sneeuw zo goed mogelijk op de foto zetten. Om dit voor elkaar te krijgen moet je er rekening mee houden dat de camera bij standaardinstellingen de foto gemiddeld 18% grijs maakt.

handen die camera vasthouden in sneeuw omgeving

Dit betekent dat de sneeuw op je foto hoogstwaarschijnlijk een beetje grauw zal worden. Om dit te voorkomen kun je met de instellingen op je camera de foto opzettelijk een klein beetje overbelichten. Belangrijk is ook dat je het instellen van de witbalans niet vergeet. Deze kun je aanpassen aan de hoeveelheid licht of schaduw die er is. Op sommige camera’s zit zelfs een sneeuw-witbalans.

Actiefoto’s

Hoe ontzettend gaaf is het om een paar mooie actiefoto’s te maken op wintersport? Zo kan je aan iedereen laten zien wat jij of je kinderen dit jaar geleerd hebben. Bij actiefoto’s is het belangrijk om een sluitertijd van 1/500ste of sneller te kiezen. Zo kun je de beweging goed bevriezen tijdens de actie.

skier gaat van heuvel af in sneeuw

Let er wel op dat deze snelle sluitertijd ervoor kan zorgen dat de foto iets onderbelicht is. Hierbij dien je dus ook de belichting van de camera aan te passen. Maak bij voorkeur veel foto’s achter elkaar, zo kan je achteraf beslissen welke foto’s het beste is.

Kou en batterijen

Batterijen en kou zijn nou eenmaal geen goede combinatie. In koude weersomstandigheden zijn je batterijen een stuk sneller leeg dan bij wat hogere temperaturen. Neem daarom altijd extra batterijen en een oplader mee. Het zou vervelend zijn als je net dat ene prachtige moment mist omdat je camera niet voldoende batterij meer heeft. Check daarom regelmatig de aangever hiervan.

jongen met camera op skipiste

Bewaar de batterijen op een warme plek, bijvoorbeeld in je broekzak. Door de lichaamswarmte die wordt vastgehouden in de dikke skibroek worden de batterijen niet ijskoud en zullen ze minder snel leegraken. Ook is het verstandig om een beschermhoes mee te nemen voor je camera. Zo zorg je ervoor dat hij niet nat wordt en kuren gaat vertonen.

Inzoomen

Let op dat je niet te veel inzoomt. Dit zal uiteindelijk de foto alleen maar onscherper maken. Ga bijvoorbeeld onderaan de piste staan en wacht tot de skiërs die je wilt fotograferen dicht bij je zijn. Een klein beetje inzoomen kan, maar het liefst zo min mogelijk. Heb je een mooie foto die van een grotere afstand is genomen? Je kunt de foto altijd nog bijsnijden tijdens het bewerken.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: