Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor het kopen van een fotoprinter

Wil je ook zelf je mooiste foto's thuis afdrukken en ben je van plan om hiervoor een nieuwe fotoprinter aan te schaffen? Fotokwaliteit, functionaliteit en kosten per printer kunnen erg verschillen. Lees hier de aandachtspunten die je mee kan nemen in de uiteindelijke keuze bij aankoop van een fotoprinter.

Aantal cartridges

Het aantal inktpatronen bepaalt hoeveel kleurtinten er zichtbaar zullen zijn op de print. Koop daarom een printer met minimaal 5 cartridges. Deze heeft naast de standaard inktkleuren cyaan, magenta, geel en (pigment-)zwart ook ruimte voor een 'fotozwarte' cartridge. Dit zorgt voor meer contrast en je print er mooiere grijstinten mee.

Mocht je graag zwart-wit foto's willen uitprinten dan kunnen printers vanaf 6 cartridges veel meer grijswaarden tonen. Fotoprinters met 6 of meer cartridges hebben ook meer kleuren, voor een groter kleurbereik. Wil je professionele foto's printen, kies dan voor een uitgebreid 6- of 9-cartridgesysteem.

Kleurmanagement

Vind je het belangrijk om je foto's met exact de juiste kleuren af te drukken? Dan is kleurmanagement belangrijk. Zowel monitoren als printers moeten worden gekalibreerd om een nauwkeurige weergave van de kleur in foto's weer te geven. Zoals elke monitor enigszins verschilt van elke andere monitor geldt hetzelfde voor printers. Kleine kleurverschillen kunnen ook optreden op een printer zeker wanneer je de inkt of het fotopapier vervangt.

Fotoprinter en laptop, beeldscherm en tablet en smartphone bij elkaar

Gelukkig kun je de kleur van je beeldscherm kalibreren en geven printers kleuren relatief nauwkeurig weer, waardoor je zeker weet dat wat je op het scherm ziet, redelijk overeenkomt met wat er wordt afgedrukt. Als je regelmatig met een bepaalde papiersoort werkt, dan is het fijn als je een kleurprofiel op dat papier kunt afstemmen.

Omdat niet alle printers met kleurprofielen kunnen werken, kun je hier op letten bij je aankoop. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de printer ondersteuning biedt aan de kleurprofielen van bijvoorbeeld andere merken dan de leverancier van de printer zelf.

Afdrukresolutie

De resolutie ofwel scherpte van de afdruk is vrijwel even belangrijk als de kleurtinten. Een hoge resolutie zorgt ook voor meer gedetailleerde foto's. Deze resolutie wordt gemeten in dpi, oftewel inktpuntjes per inch. Voor vakantiekiekjes in een fotoboek (10x15 cm) is 1.200 bij 1.200 dpi voldoende, voor professionele kleine foto's is een printer met 4.800 dpi geschikt.

Wil je foto's afdrukken op A4 of A3 formaat, dan is een fotoprinter met minimaal 5.760 bij 1.440 dpi aan te raden. De kleine details van je werk zijn dan veel beter zichtbaar, wat vooral belangrijk is bij het afdrukken van bewerkte RAW foto's. Ook komt de scherptediepte beter over op een groot formaat print met een hoge resolutie.

Het fotopapier

Het gekozen papier is echter ook bepalend voor de resolutie van het beeld. De afdrukresolutie is meestal veel groter dan de schermresolutie. Dat komt omdat de inktstippen bij het afdrukken veel dichter bij elkaar kunnen staan dan normaal op een scherm. Er passen meer 'pixels' in een afgedrukte foto dan op een scherm.

Canon Zoemini - Mobiele Fotoprinter - 10 sheets - Roze
Canon Zoemini - Mobiele Fotoprinter - 10 sheets - Roze

Druk daarom je afbeelding nooit af met dezelfde resolutie als het scherm waarop deze bekeken wordt. Dat zou enkele zeer vreemde resultaten geven. De meeste computermonitors geven afbeeldingen weer met 72 dots per inch. Bij het afdrukken, moet dit ergens tussen de 300 dots per inch tot 1.800 dots per inch zijn.

Voor de beste kwaliteit kies je speciaal fotopapier. Vooral dik, glanzend fotopapier zorgt voor een mooi resultaat. Check van tevoren of de fotoprinter jouw gewenste papiersoort ondersteunt. Bij de specificaties van printers zie je de ondersteunde papiersoorten en de maximale papierdikte die de printer aankan.

Afdrukkosten

De afdrukkosten voor het thuis afdrukken van je foto's verschillen niet veel van die bij een copyshop. Bij een copyshop ben je tussen de 10 en 20 cent kwijt voor een 10x15 cm kleurenfoto, afhankelijk van de hoeveelheid. Thuis printen kost nagenoeg evenveel. Een uitzondering hierop is HP Instant Ink. Hiermee print je met je HP printer een vast aantal printjes voor een vaste prijs, ongeacht het soort afdruk. Je maakt dus gerust 100 A4 foto-afdrukken per maand voor 5 euro. Zo'n foto kost dan slechts € 0,05.

Epson EcoTank ET-7700 - All-In-One-Fotoprinter
Epson EcoTank ET-7700 - All-In-One-Fotoprinter

Een andere voordelige manier van printen is met een Epson EcoTank. Deze fotoprinter maakt gebruikt van een inktreservoir in plaats van dure cartridges. Een EcoTank fotoprinter is duurder dan gemiddeld, maar print véél goedkoper. Zo zijn de ET-7700 en ET-7750 speciaal ontworpen voor het goedkoop afdrukken van foto's. Een kleurenfoto kost je ongeveer drie cent. Daarnaast worden de ET-7700 en ET-7750 standaard geleverd met een heleboel inkt. Epson beweert dat de meegeleverde inkt voldoende is voor 3.400 fotoafdrukken (10x15 cm).

Extra functies

Fotoprinters hebben soms veel extra functies en opties. Wil je je foto’s direct vanaf een USB-stick of een geheugenkaart afdrukken? Moet de printer een ethernet aansluiting hebben of heb je liever wifi? Worden de drivers van de printer ondersteund door een Mac, Windows of Linux installatie? Hier moet je zeker naar kijken bij het maken van je keuze.

De meeste printers hebben wifi en NFC. Daardoor kun je, eventueel met behulp van een gratis app, tekstbestanden en foto’s vanaf je smartphone naar de printer sturen. Er bestaan wat kleiner formaat fotoprinters die je gemakkelijk mee kunt nemen en er zijn zelfs speciale Polaroid printers om vanaf je telefoon échte instant foto’s af te drukken.

Mini directe printer en smartphone, vrouw stopt het in handtas
Mini directe fotoprinter, met smartphone.

Let op dat je het onderscheid maakt tussen een ‘normale' inkjetprinter en een fotoprinter. Een professionele fotoprinter is speciaal geschikt voor het afdrukken van foto's en met een inkjetprinter zijn bijvoorbeeld ook andere teksten af te drukken.

Wil je echt voor een hoge kwaliteit fotoprinter gaan, dan is het belangrijk dat je je niet laat afleiden door extra functionaliteiten. Je kunt dan het beste letten op de afdrukresolutie, het aantal cartridges en inktsoorten.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: