Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

The Rise of David Bowie, 1972–1973

foto uit boek The Rise of David Bowie van jonge Bowie die met glas in hand bij raam zit

Volgende week verschijnt een uniek eerbetoon van David Bowie's officiële fotograaf en creatieve partner, Mick Rock, opgesteld in 2015, met de zegen van Bowie.

In 1972 bracht David Bowie zijn baanbrekende album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars uit. Hiermee was Bowie's Stardust alter-ego een feit: een in glitter gekleed, opgemaakt, seksueel tweeslachtig persoon die de grenzen tussen man en vrouw, hetero en homo, feit en fictie omver schopt en doet verschuiven naar een sprankelend fenomeen van zelfexpressie uit de jaren '70. Vanaf dat moment behoorde de Londense 'Ziggy' tot een van 's werelds grootste sterren.

De Londense fotograaf Mick Rock was niet alleen artistiek maar ook persoonlijk verbonden met Bowie. Hij werkte tussen 1972 en 1973 als fotograaf en videograaf van de zanger. De legendarische rockfotograaf legde de jaren '70 vast met zijn iconische foto's van David Bowie, Lou Reed, Iggy PoP, Queen, the Sex Pistols, The Ramones, Blondie, Rocky Horror Picture Show etc. Daarna maakte hij vele gedenkwaardige foto's van meer recente popsterren en is nog steeds actief als fotograaf.

Deze collectie, voor de helft gevuld met niet eerder gepubliceerde foto's, brengt spectaculaire podium shots, iconische fotoshoots, evenals intieme backstage portretten samen. De lenticulaire cover van verschillende headshots is een ode aan Bowie's onverschrokken wijze van experimenteren en onvoorspelbaarheid, en doet recht aan de vele facetten van zijn persoonlijkheid en roem. Het boek is een gepassioneerd eerbetoon aan een briljante en inspirerende kunstenaar wiens creatieve visie nooit vergeten zal worden.

Mick Rock was niet op de hoogte van Bowie's ziekte toen ze samen vorig jaar dit prachtige boek maakten. Mick Rock op Yahoo News: "Een ding dat me opviel op de foto's was hoe vaak David lachte...".“Beyond sad. Difficult to absorb. Deeply moved. He was a sweet sweet soul. He went out with such a creative bang. Such a privilege to have known and worked with him. Such a remarkable man and artist. I loved him.” — Mick Rock, 2016

Vertaling: © Gertruud de Smit, Fotografie.nl

The Rise of David Bowie, 1972–1973 - Mick Rock
Pagina’s: 300
Prijs: € 59,99
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9783836560948

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: