Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Simen Johan - By Simen Johan

Simen Johan - By Simen Johan, giraffen

Simen Johan - een bekroonde, internationaal exposerende kunstenaar en een pionier op het gebied van digitale beeldvorming - publiceert zijn derde monografie Simen Johan. Vijftien jaar van zijn carrière als kunstenaar is voor het eerst verzameld in dit luxe boek met mysterieuze dierenportretten, buitenaardse landschappen en psychologisch geladen verhalende scènes.

Met een uniek creatief proces dat pure natuurfotografie combineert met digitale manipulatie, filmisch drama en een schilderachtige benadering, roept Simen Johan een metaforische mistige wereld op waar menselijke fantasie en natuur samenkomen.

foto: © From Simen Johan, published by powerHouse Books

Johan reist niet alleen naar verre oorden om zijn bronmateriaal te fotograferen, maar vindt overal inspiratie; je kunt hem net zo gemakkelijk in de plaatselijke dierentuin als in de oerwouden van Costa Rica of de lavavelden van IJsland aantreffen. Vervolgens besteedt hij talloze uren aan het samenstellen van zijn beelden tot een verbindend geheel. Het resultaat geeft een vaak verontrustend gevoel van plaatsloosheid.

In deze monografie zien we onder meer duiven die als motten (of engelen) naar het licht toestromen, strepen van Grévy's zebra's die met hun schittering verstrengelen in de bladeren van geografisch incongruente palmen, of twee ongelukkige kariboes geglazuurd met ijs, bevroren in een scène die zowel verstild als brutaal is.

“Johan’s photographs underscore the importance of the creative act in photography, not as an act in itself, but as a means towards a conceptual and narrative goal.” ~ David E. Little

Elk beeld onthult poëtische en vaak onverwachte relaties die vertellen over de illusoire en veelzijdige aard van het bestaan.

Spanningen tussen wat wordt geopenbaard en wat wordt verborgen, wat aantrekkelijk is en wat bedreigend is, wat feit is en wat fictie is, geven zowel vorm aan als dat ze ontregelen. Johan presenteert ons paradoxale fotografische werelden die geheimzinnige versies van de onze weerspiegelen.

foto: © From Simen Johan, published by powerHouse Books

Simen Johan trok oorspronkelijk de aandacht in het begin van de jaren negentig door digitale manipulatie te combineren met traditionele doka-technieken. In een uitgave van Photograph Magazine uit 2016 verkondigde Lyle Rexer: "... een van de eerste en beste artiesten die het nieuwe [digitale] territorium binnenvielen, was Simen Johan."

Zijn kunstwerken zijn wereldwijd tentoongesteld en maken deel uit van talrijke permanente museumcollecties. Hij ontving prestigieuze onderscheidingen. Comme des Garcons en Louis Vuitton hebben zijn kunst gebruikt in campagnes.

Simen Johan werd in 1973 geboren in Kirkenes, het uiterste noorden van Noorwegen, en woont en werkt tegenwoordig in New York.

Simen Johan - By Simen Johan
Aantal pagina's: 84
Prijs: € 65,99
UItgever: powerHouse Books

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: