Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Schending auteursrecht fotograaf eindelijk erkend

Na drie jaar procederen is een fotograaf, met hulp van NVJ Advocaten & Juristen, eindelijk in het gelijk gesteld.

Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde deze week dat de auteursrechten van de fotograaf zijn geschonden en wees een gevorderde schadevergoeding van 5.000 euro toe.

In 2009 ontdekte de fotograaf dat zes van zijn foto's op een website stonden die hij niet kende en waarvoor hij ook geen toestemming had gegeven. De partij achter de website wilde geen schadevergoeding betalen. Ze wisten niet dat ze iets fout hadden gedaan, de foto's waren toch makkelijk te kopieren via Google Afbeeldingen?

Deze week deed het Hof uitspraak in de zaak van de fotograaf. Het Hof wees de gevorderde schadevergoeding van 5.000 euro toe. Door zich als professionele ondernemer niet aan zijn onderhoudsplicht te voldoen, heeft hij bewust het risico van auteursrechtinbreuk genomen en als dus verwijtbaar gehandeld, aldus het Hof.

De NVJ is verheugd dat het Hof erkent dat deze gang van zaken, die in de praktijk helaas veel voorkomt, onrechtmatig is en dat de gevorderde schadevergoeding, die is berekend op grond van de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie, is toegewezen. NVJ Advocaten & Juristen noemt dit een opsteker voor de branche.

Lees hier de uitspraak.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: