Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Review Fujifilm GFX 100s

Elfje op blad door Jan van der Horn

De geënsceneerde fotografie van Jan van der Horn...

Van Nivo Schweitzer, de enige echte foto-vakhandel in Amsterdam, mocht ik de nieuwe FujiFilm GFX 100s camera testen. Dat heeft hij geweten! Hij kreeg hem niet terug. Zo enthousiast word ik van deze camera.

Dit is echt een beest van een digitaal middenformaat camera en natuurlijk zonder spiegel! “Die GFX camera’s hebben een prachtige vormfactor,” aldus Bas Schweitzer. ‘’Dat Fujifilm middenformaat is maar een tikje groter dan kleinbeeld, met echter wel een 70% meer sensor output.’’ En hij heeft recht van spreken.

foto: © Jan van der Horn - Lara

Het is alsof ik achter een Steinway-vleugel zit. In het Concertgebouw, met een 48 sporen recorder als in audio. Nu echter met die FujiFilm GFX 100s en die Fujinon GF 80 mm F 1.7 WR (u weet wel). Met een resultaat van een  volle kleurdiepte en dynamiek in de hoge lichten en de donkere partij.

Het geheim van fotografie is het licht, continue en flits

Werk in mijn atelier dat langzaam in een fotostudio verandert. Ik bouw licht in de set, vaak led licht dat ik kan filteren omdat het niet heet wordt. Bovenal werk ik met fietslampjes, die zijn precies op niveau te dimmen. Het geheim van fotografie is het licht, continue en flits, met name Broncolor generators, de echte werkpaarden uit Zwitserland.

foto: © Jan van der Horn - Amee

Ik kom vaak uit op een belichtingstijd van 1 seconde, toch is het model razor-sharp, één Broncolor generator staat op een 1/2000 sec, vandaar. Vervolgens wordt er na de flits doorbelicht en komt er magie in het beeld. En dat concept, beeld na beeld, met langzaam correcties door de power van de Broncolors op te voeren. Vervolgens gaat het de computer in en komt de waarheid aan het licht.

Alles kwam even samen tijdens de opname: model, licht en sluitertijd in een magisch moment, bevroren in de tijd van één seconde, het sprookje is gevangen. Gevangen - door die FujiFilm GFX 100s. Daarna, als de rust in de studio is neergedaald, komt het moment van kiezen… Diep in de nacht wordt er dan geconverteerd, van RAW naar TIFF vanuit dat RAF-bestand. Overal is er nog ruimte in het signaal, overal is er nog kleurdiepte…

Een kleine stap der mensheid, echter een grote stap voor de professionele fotografen, dat digitale middenformaat van FujiFilm GFX 100/50.

foto: © Jan van der Horn - Vlinder

De installatie met vier elfjes van Jan van der Horn staat tot en met 6 november bij De VerbroederIJ, Johan van Hasseltweg 21, Amsterdam-Noord.
Daarna vliegen de elfjes van Noord naar het centrum, naar de etalage van boekhandel Scheltema, Rokin 9. Daar staan ze van 6 november tot en met 6 december.

Ook is in het nieuwe jaar de serie te bekijken bij Galerie Casa Luna op de Leliegracht in Amsterdam.

© Jan van der Horn, Amsterdam 2022  /  www.janvanderhorn.com

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: