Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Paparazzo

Paparazzo (meervoud: paparazzi): de roddeljournalist die stiekem het leven van bekende acteurs en actrices wil vastleggen voor de nieuwsgierige medemens. Het woord vindt zijn oorsprong in de film La Dolce Vita (1960) van Federico Fellini.

paparazzo fotografeert beroemdheden zwartwit

Fellini, op zoek naar de naam voor het personage dat Marcello Mastroianni in zijn film speelde, stuitte bij toeval op de naam in een boek van George Gissing. De achternaam van een hoteleigenaar in de Italiaanse stad Catanzaro waar George Gissing zelf korte tijd verbleef.

Fellini had in die tijd eveneens contact met Secchiaroli die op dat moment als straatfotograaf faam maakte met zogenaamde "surprise" shots van beroemdheden. Secchiaroli stond model voor het karakter van Marcello in de film: een roddeljournalist op jacht naar het 'zoete leven' van de high society van Rome.

Na het verschijnen van La Dolce Vita werd deze achternaam steeds meer internationaal geaccepteerd als aanduiding voor indiscrete, agressive en opdringerige fotojournalisten.

Massimo Sestini (34) uit Florence springt er binnen de huidige Italiaanse paparazzi het meest uit door dagenlang in een boom te blijven zitten voor een foto.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: