Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Mads Nissen wint World Press Photo 2021

De Deense fotograaf Mads Nissen heeft de World Press Photo 2021 gewonnen met zijn foto The First Embrace.

De Deense fotograaf Mads Nissen heeft dit jaar opnieuw de World Press Photo-wedstrijd gewonnen met zijn foto The First Embrace, hij is verkozen tot World Press Photo of the Year. De jury koos Habibi van Antonio Faccilongo als World Press Photo Story of the Year.

In de winnende afbeelding van Mads Nissen wordt Rosa Luzia Lunardi (85) op 5 augustus 2020 omarmd door verpleegster Adriana Silva da Costa Souza in het verzorgingstehuis Viva Bem in São Paulo, Brazilië.

Het verhaal: Dit was de eerste knuffel die Rosa in vijf maanden had gekregen. In maart hadden verpleeghuizen in het hele land hun deuren gesloten voor alle bezoekers als gevolg van de COVID-19-pandemie, waardoor miljoenen Brazilianen hun bejaarde familieleden niet konden bezoeken. Mantelzorgers kregen de opdracht om fysiek contact met de kwetsbaren tot een absoluut minimum te beperken. Bij Viva Bem zorgde een simpele uitvinding, ‘The Hug Curtain ', ervoor dat mensen elkaar weer konden omhelzen.

© Mads Nissen, Denmark, Politiken/Panos Pictures
foto: © Mads Nissen, Denmark, Politiken/Panos Pictures - The First Embrace

Jurylid Kevin WY Lee: "Deze iconische afbeelding van COVID-19 herdenkt het meest buitengewone moment van ons leven, overal. Ik zie kwetsbaarheid, dierbaren, verlies en scheiding, ondergang, maar ook, belangrijker nog, overleven - allemaal samengevoegd tot één grafisch beeld. Als je lang genoeg naar de afbeelding kijkt, zie je vleugels: een symbool van vlucht en hoop."

Nissen is staffotograaf voor het Deense dagablad Politiken en wordt vertegenwoordigd door Panos Pictures. Eerder won hij de World Press Photo 2014.

De winnende serie van de World Press Photo Story of the Year vertelt liefdesverhalen die zich afspelen tegen de achtergrond van een van de langste en meest gecompliceerde hedendaagse conflicten, de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Het verhaal toont de impact van het conflict op Palestijnse gezinnen en de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd bij het behouden van hun reproductieve rechten en menselijke waardigheid.

foto: © Jasper Doest, The Netherlands - Pandemic Pigeons - A Love Story

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest is winnaar in de categorie Nature met de serie Pandemic Pigeon - A Love Story.
Het verhaal: Ollie strijkt neer op een vies bord terwijl de fotograaf de vaatwasser vult, terwijl Dollie van buitenaf toekijkt, in Vlaardingen, Nederland, op 17 april 2020.
Lees meer hierover in Genomineerden World Press Photo 2021.

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. Dit jaar wordt voor het eerst het jaarlijkse World Press Photo Festival online gehouden, van 15-17 april 2021.

Meer informatie op www.worldpressphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: