Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotojournalist Geert van Kesteren

'Mijn favoriete foto, tja... een uurtje terug is dat een foto uit Afrika, nu weer een uit Iran en zo kun je doorgaan.

Zoals 40% van de bevolking in Ivoorkust leeft ook dit gezin van de cacaoproductie. De familie bezit een flink stuk grond, waaruit normaal gesproken voldoende inkomen gegenereerd kan worden om de veertien kinderen naar school te kunnen sturen en een redelijk normaal leven te lijden. Helaas verdient deze leverancier van het basismateriaal voor onze chocoladerepen en bonbons amper geld.

kinderen op boerderij aan Ivoorkust werken aan cacaohandel

De regering in Ivoorkust gebruikt inkomsten uit de cacao voor wapenhandel en ook bij corrupte ambtenaren blijft veel geld achter. Onder internationale druk moest de regering de cacaohandel begin van deze eeuw vrijlaten. De prijs zakte onmiddellijk. Ook de prijs op de wereldmarkt is dramatisch gedaald, omdat er in de wereld te veel cacao geproduceerd wordt en de Europeanen minder cacao nodig hebben. Dat is dan weer het gevolg van de beslissing van Europese politici om ook andere vetten dan cacaoboter bij de productie van chocolade toe te laten.

Alle kinderen op de boerderij werkten iedere dag zo'n elf uur mee aan de productie. Zwaar werk. Ze leven van twee maaltijden per dag. De foto laat schrijnend het verschil tussen rijk en arm zien. De pot wordt tot de laatste korrel leeg gegeten. Ik wed dat van de vijftig repen chocolade door ons gekocht in de winkel amper een cent naar deze boer gaat.

De rijke landen en de chocolade-fabrieken trekken zich daar niets van aan. Zij zijn enkel geïnteresseerd in goedkope cacao en chocolade. Waarom zijn er geen regels die arme cacaoboeren beschermen? Consumenten spelen een belangrijke rol. Kleine boeren in het Zuiden hebben consumenten nodig die échte chocolade willen eten en voor hun reep een eerlijke prijs willen betalen. 60% van het door u betaalde bedrag aan een chocoladereep gaat op aan de wikkel alleen al. Waarom staat er op een reep hoeveel vet en eiwitten erin zitten, maar niet wat de opbrengst voor de boeren in Afrika is? Als wij als consument zouden weten waar ons geld aan werd besteed, dan zouden we vast verontwaardigd zijn, protesteren en zelf kunnen bijdragen aan een eerlijkere verdeling van rijkdom in onze wereld.'

  • Naam: Geert van Kesteren (1966)
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Portfolio: Eigen beheer
  • Info: www.whymisterwhy.com of www.baghdadcalling.com
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: